21 °C

„Тихият убиец“ държи на прицел 11 241 в Хасковско

Център за превенция срещу диабета искат от хасковското сдружение „Диатбет-2012“. Това каза председателят му Милка Кънчева днес, при отбелязване на Световния ден на диабета. Идеята на този център е да се закупи велоергометър, бягаща пътека и други уреди, които спомагат за контролиране на кръвната захар. Освен това, както и досега, специалисти ще водят лекции и ще дават наставления, обясни още Кънчева.

Тя прочете доклад със статистика за заболяваемостта в страната и в областта. По данни на Международната диабетна асоциация за 2016 г. в България със захарен диабет живеят 700 000 души, около 200 000 от тях са болни, но не знаят за това и не са диагностицирани. По данни на Здравноосигурителната каса в Хасково има 3627 болни, в общината са 4870, а в областта – 11 241 души, а 1983 са на инсулин, 118 от тях са деца. Кънчева заяви, че развитието на захарния диабет е свързано с рискови фактори, обусловени от начина на живот. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, тоест намаляване на рисковите фактори, е възможно да се предотвратят 70% от случаите на развитие на болестта, позната като „тихия убиец“.

Гост на събитието беше кметът Добри Беливанов, който заяви, че възрастните са отговорни за здравословния начин на живот за децата, които също все повече заболяват от захарен диабет. Сред официалните лица беше и шефката на хуманитарната дирекция Златка Караджова.

От сдружението изказаха благодарности на управниците за дадената им възможност да пребивават с сградата на улица „Генерал Карцов“, където се помещаваше и хасковско читалище. Те благодариха и за отпуснатите им финансови средства, с които които закупуват тест ленти за измерване на кръвната захар, както и извършения частичен ремонт. По-късно отец Златко отслужи тържествена литургия за здраве.

Анета Кутелова


3 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини