От х:

Днес в x:

„Тихият убиец“ държи на прицел 11 241 в Хасковско

    Център за превенция срещу диабета искат от хасковското сдружение „Диатбет-2012“. Това каза председателят му Милка Кънчева днес, при отбелязване на Световния ден на диабета. Идеята на този център е да се закупи велоергометър, бягаща пътека и други уреди, които спомагат за контролиране на кръвната захар. Освен това, както и досега, специалисти ще водят лекции и ще дават наставления, обясни още Кънчева.

    Тя прочете доклад със статистика за заболяваемостта в страната и в областта. По данни на Международната диабетна асоциация за 2016 г. в България със захарен диабет живеят 700 000 души, около 200 000 от тях са болни, но не знаят за това и не са диагностицирани. По данни на Здравноосигурителната каса в Хасково има 3627 болни, в общината са 4870, а в областта – 11 241 души, а 1983 са на инсулин, 118 от тях са деца. Кънчева заяви, че развитието на захарния диабет е свързано с рискови фактори, обусловени от начина на живот. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, тоест намаляване на рисковите фактори, е възможно да се предотвратят 70% от случаите на развитие на болестта, позната като „тихия убиец“.

    Гост на събитието беше кметът Добри Беливанов, който заяви, че възрастните са отговорни за здравословния начин на живот за децата, които също все повече заболяват от захарен диабет. Сред официалните лица беше и шефката на хуманитарната дирекция Златка Караджова.

    От сдружението изказаха благодарности на управниците за дадената им възможност да пребивават в сградата на улица „Генерал Карцов“, където се помещаваше и хасковско читалище. Те благодариха и за отпуснатите им финансови средства, с които които закупуват тест ленти за измерване на кръвната захар, както и извършения частичен ремонт. По-късно отец Златко отслужи тържествена литургия за здраве.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Не
      НЕВЪЗПИТАТ
      4 -1
      16:35, 14 ное 2017
      Абе тая Златка Караджова не беше ли оная дето е снаха на Полихронова от магазина ОПЕЛ на Съединение
    • 2
      Ди
      Диабетоболен
      6 -4
      16:41, 14 ное 2017
      Да припомня, че първият председател на това сдружение беше г-н Беливанов. Един човек, който е близо до проблемите на болните от диабет. Благодарим за съдействието! Години наред сме чакали някои от местната власт да ни обърне внимание. Използваха ни в предизборни борби. Днес е различно защото общината прояви разбиране и съдейства за решаването на проблемите на нашия съюз. И колкото да се опитват да оплюят г-н Беливанов, за нас той е Човек с голямо " Ч".
    • 3
      К.
      К.Куртев
      3 -3
      17:44, 14 ное 2017
      Диабет се хваща и от домашен ликьор. Питайте поп Златко каква ракия и винце пие и чакайте да хване диабет!
    Последни новини