От х:

Днес в x:

Хасковският музей кандидат за домакин на събитие в Българското председателство на ЕС

    Хасковският музей кандидатства със свой проект пред Фонд „Култура“ за домакин на събитие по повод предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 година. Проектът на Хасково участва, като една от най-ранните подадени разработки под № 7, но към настоящия момент се конкурира с още най-малко 200 предложения от цялата страна. Ако концепцията на РИМ-Хасково спечели финансиране, тя ще бъде осъществена през целия месец март догодина, посочи директорът на Музея Пенко Добрев. Кандидатурата на Хасково е за модерна вертикална изложба на мобилни табла със снимков материал и любопитни биографични факти за четирима от най-известните хасковци: цигуларката проф.Недялка Симеонова, проф.д-р Асен Златаров, златния глас на „горното фа“Аспарух Лешников и първия български професор керамик Стефан Димитров, художник в държавната манифактура в Шарлотенбур, автор на керамичната майоликова украса на църквата „Свети Никола“ в София, на Софийските минерални бани и на Синодалната палата в столицата. Изложбата ще бъде съпътствана и със специално изработен филм.

    Четиримата са подбрани като личности заради трайното си присъствие в Европа, посочи главният уредник в отдел "Нова история" в РИМ д-р Красимира Узунова. „Европа не я откриваме сега през последните години, въпреки, че именно през последните управления се работи много енергично за популяризирането на темата. Европа сме я открили много, много по-рано, макар обикновения човек да не знае редица факти за това. Като например, че България е член на Монетарния съюз, предтечата на ЕС, още след Освобождението. Това, че нашите хасковци разнасят местната и българската култура в чужбина, дообогатяват европейската култура и привнасят обратно от там пък новостите.“

    Идеята е в последствие изложбата да стане пътуваща и да обиколи различни градове в България и Европа.

    Очакването за одобрението на домакинството на Хасково в едно от изнесените културни събития по време на българското председателство, е в навечерието на отбелязването на 90-та годишнина от местното Музейно дело. По този повод в края на седмицата-на 16-ти и 17-ми ноември РИМ - Хасково е домакин на Конференция, посветена на годишнината. За началото на Форума ще бъде открита и обновената зала на 2-ия етаж. Там ще бъдат ситуирани експозиции от Нова и Най-нова история. Подготвя се и малката зала на втория етаж, която ще приема предимно гостуващите изложби.

    „Правим новите експозиции, понеже да показваме на хората наследството, историята на Хасково и региона, приемаме като свой ангажимент и посока на развитие. Работата на музея е не само да съхранява и изследва, но и да показва, защото иначе той би се превърнал само в едно хранилище, казва директорът на Рим - Хасково Пенко Добрев. Като потвърждение на думите си той цитира последните данни за посещаемост на експозиции в Музея. Според данните, откакто е открита новата зала “Археология“ посетителите са скочили драстично. Ако през 2016 година за целия период е имало около 3 000 посещения, то за 10-те месеца на настоящата година те вече надхвърлят 4 500.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Тъ
      Тъпо
      3 -4
      15:42, 13 ное 2017
      Егати тъпотията. И кой европеец ще дойде до Хасково да разгледа невижданото чудо?
      • 32
        321
        1 0
        17:48, 14 ное 2017
        Това, че хасковлии не стъпват в собствения си музеи, не означава, че европейците не се интересуват.
    • 2
      Ян
      янко митев
      1 -5
      17:52, 13 ное 2017
      Абе тая д-р Узунова не работеше ли в санепидстанци... Виж коментара
    • 3
      Уважаема/и госпожо/господин Директор,

      Във връзка с предстоящите коледни празници, Регионален исторически музей – Хасково организира "Коледа в музея", с участието на Народния оркестър, като отправя покана към учениците и техните ръководители.

      Събитието ще се състои от 1 до 15 декември 2017 година.

      Максимума за всяко едно посещение е 50 ученика.

      В срок до 29 ноември 2017 година потвърдете присъствието си в удобен за Вас ден и час.


      Телефони за контакт:
      гл. уредник Диляна Пецова – 0879/104 418
      Маргарита Цветанова – 0879/ 104 476



      Поздрави,

      Катя Терзиева – гл. експерт "Образование"
      • АС
        А сега де
        2 0
        11:12, 14 ное 2017
        А какво лошо има в това да се организират подобни прояви за децата? Май че новата политика на музея за повече посещения бърка в здравето на мързеивите. Лошо ли е повече ученици да се запознаят с българските традиции?
    Последни новини