16 °C

Жега в ОбС Хасково: Потвърдиха парите за спорт и култура. Кметът: Ще видим

Почти три часа продължи извънредната сесия на Общинския съвет в Хасково днес, а в края на заседанието с 23 гласа “за” общинските съветници потвърдиха решението си от 27 октомври за отпускане на пари за детско-юношеския спорт и културни институции в града.

Извънредната сесия се наложи заради възражението от кмета Добри Беливанов, който обяви решението от предишната сесия за незаконно. Според градоначалника единствено в правомощията на кмета на общината е предлагането на бюджета и неговите изменения.

В началото на заседанието председателят на ОбС Таня Захариева, която е адвокат, направи подробен юридически коментар на казуса. Според нея предложенията за корекции в бюджета може да се направят от всеки общински съветник. Това е залегнало в закона за местното самоуправление. Тя посочи, че във възражението си кметът се позовава на Наредба на ОбС, в която се казва, че Общинският съвет приема бюджета на общината и неговите изменения. Захариева не вижда връзката между този текст и възражението, че докладната, внесена от групата съветници на ГЕРБ, е незаконна.

Последваха ожесточени словесни схватки, реплики и дуплики. От Коалиция за Хасково на бившия кмет заявиха, че предложението за отпускане на пари за подпомагане на детско-юношеския спорт и културните институции е политическа демагогия и няма да участват в гласуването. Според тях ако кметът не е съгласен с това решение, той може да го вкара в съда, а там процедурата ще се проточи и на практика клубовете пак няма да видят тези пари. Те са 100 000 лв. за спорта и 76 000 за култура.

В зала “Хасково” присъстваха представители на клубовете, който наблюдаваха ожесточените спорове.

Общо бе мнението, че спортните клубове и културните институции имат нужда от подпомагане. Някои от възраженията бяха за начина за разпределение на средствата, други също поискаха да чуят мнението на кмета.

Добри Беливанов взе думата и обясни, че освен заради незаконосъобразност, има и други възражения срещу това решение – липсата на контрол за изразходване на парите, начинът на одобряване на финансирането. Той изчете и дълъг списък със спортни и културни обекти, които са били ремонтирани със средства на общината, отпускане на пари за различни състави и ансамбли. Кметската сметка показва, че общината е дала за спорт и култура тази година общо 1.6 млн. лв.

Веднага след изказването му Таня Захариева възрази, че това са пари за ремонти на бази, общинска собственост и общината е длъжна да ги прави. Докато сегашните средства се отпускат за дейности на клубовете – участия в състезания, концерти, различни мероприятия.

Градоначалникът така и не отговори от трибуната ясно на въпроса дали възнамерява да атакува това решение в съда. Той бе попитан и от репортер на Haskovo.net в почивката преди гласуването. Отговорът беше: “Не знам още. Ще видим”.

Въпреки уклончивия отговор обаче в залата стана ясно нежеланието му да се съгласи с това предложение. И дори бе обвинен директно от Динко Тенев от ГЕРБ от трибуната: “От изказванията тук става ясно, че никой в тази зала не е против да се дадат пари за спорт и култура. Но аз виждам такъв човек. Това е кметът”.

Сред изказванията се чуха и мнения, че съветниците стават заложници на войната между ГЕРБ и кмета Добри Беливанов. От ГЕРБ отрекоха.

В залата имаше и няколко предложения за промени в докладната. Не бе приета идеята на Шенол Вели да отпаднат методиките за отпускане на средства, а да се гласува само общата сума – 176 000 лв. Одобрено бе обаче предложението на комисията по култура към ОбС, за което Haskovo.net писа в петък – да се кандидатства за финансиране с формуляр за участие, както и този формуляр да важи и за спортните клубове.

След края на сесията общински съветници от ГЕРБ дадоха кратка пресконференция. Те благодариха на колегите си за подкрепата. На самото гласуване освен съветниците от ГЕРБ “за” бяха и от другите групи. Четири гласа “против” бяха на ДПС, от тях имаше и един “въздържал се”. Един се въздържа и от Реформаторския блок. “Коалиция за Хасково” не участва в гласуването, както обяви по-рано.

В отговор на репортерски въпрос Таня Захариева обясни, че поръчката за видеонаблюдението няма да пострада от днешното решение да се вземат 176 хиляди от заделените за това 350 000 лв. “Обществената поръчка бе обявена в края на октомври. Процедурата и тромава и дори да има избран изпълнител, до края на календарната година единственото плащане към него може да е аванс от 60 000 лв. Затова и сме оставили достатъчно пари от заложените в бюджета, така че поръчката няма как да бъде застрашена”.

Таня Захариева потвърди опасенията, че ако кметът вкара решението в съда, спортът и културата ще останат без пари. “Съдебната процедура също не е кратка, а минем ли в следващата година, няма как да разпределяме пари от бюджета за предишната”, добяви тя.

Тодор Кръшков


18 Коментара

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини