24 °C

Басейнова дирекция натиска ВиК Хасково за 1.5 млн., начука им 55 акта

Множество установителни искове за държавно вземане за общо 1.5 милиона лева от ВиК Хасково предявява пред Административния съд в Хасково Басейнова дирекция Пловдив. Това потвърди пред Haskovo.net управителят на водното дружество инж. Тодор Марков. Той допълни, че с лихвите сумата набъбва на над 2 милиона лева.

Исковете са за неплатена, но добита подземна вода, която по закон се стопанисва от Басейнова дирекция, а водните дружества заплащат добитите количества. Хасковският административен съд обаче повдига спор за подсъдност пред Пловдивския, тъй като седалището на Басейнова дирекция Източнобеломорски район се намира там. Така съдебният казус засега е висящ.

Междувременно обаче от държавната структура са издали наказателни постановления на ВиК заради изтекли разрешения за ползване на подземните води. Последното такова разрешително е от 2001 година и отдавна е изтекло, става ясно от решение на Районния съд в Хасково, с което се потвърждава глобата за ВиК. Санкцията за ВиК за четири кладенеца в помпена станция Хасково 1, е за 1000 лева.

“Очаквам общо 55 такива акта”, призна Марков. “Разрешителните за ползване са изтекли на различни дати за отделните кладенци. Започнали сме процедура за издаване на разрешение за водовземане и обособяване на вододайни зони, но това отнема време. Нещата са забатачени в продължение на много години, оттогава са се сменили шестима управители. На мен се падна да оправям нещата, но е тежко. От Басейнова дирекция искат да платим за 7 дни 1.5 милиона лева. Как? Ние не продаваме петрол, а вода”, коментира емоционално Тодор Марков. Той допълни, че още с встъпването си като управител е започнал да намалява дълга, като е превеждал по 50 000 лева всеки месец на дирекцията в Пловдив. “Оттогава са ни правили много проверки от Басейнова дирекция, но в нито един протокол няма записано за изтеклите разрешителни”, допълни Марков

Неочаквано обаче държавните чиновници са се активизирали през април тази година. Точно тогава избухна скандала със завишеното съдържание на уран и алфа активност в питейната вода.

“За качеството на подземните води отговаря Басейнова дирекция”, уточни шефът на водното дружество.

Той допълни, че въпреки тежката ситуация във ВиК не мисли за увеличаване на цената на питейната вода. “Ще се борим, обжалваме всички актове и глоби”, заяви Марков.

Тодор Кръшков 


19 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини