От х:

Днес в x:

6 °C

Басейнова дирекция натиска ВиК Хасково за 1.5 млн., начука им 55 акта

Множество установителни искове за държавно вземане за общо 1.5 милиона лева от ВиК Хасково предявява пред Административния съд в Хасково Басейнова дирекция Пловдив. Това потвърди пред Haskovo.net управителят на водното дружество инж. Тодор Марков. Той допълни, че с лихвите сумата набъбва на над 2 милиона лева.

Исковете са за неплатена, но добита подземна вода, която по закон се стопанисва от Басейнова дирекция, а водните дружества заплащат добитите количества. Хасковският административен съд обаче повдига спор за подсъдност пред Пловдивския, тъй като седалището на Басейнова дирекция Източнобеломорски район се намира там. Така съдебният казус засега е висящ.

Междувременно обаче от държавната структура са издали наказателни постановления на ВиК заради изтекли разрешения за ползване на подземните води. Последното такова разрешително е от 2001 година и отдавна е изтекло, става ясно от решение на Районния съд в Хасково, с което се потвърждава глобата за ВиК. Санкцията за ВиК за четири кладенеца в помпена станция Хасково 1, е за 1000 лева.

“Очаквам общо 55 такива акта”, призна Марков. “Разрешителните за ползване са изтекли на различни дати за отделните кладенци. Започнали сме процедура за издаване на разрешение за водовземане и обособяване на вододайни зони, но това отнема време. Нещата са забатачени в продължение на много години, оттогава са се сменили шестима управители. На мен се падна да оправям нещата, но е тежко. От Басейнова дирекция искат да платим за 7 дни 1.5 милиона лева. Как? Ние не продаваме петрол, а вода”, коментира емоционално Тодор Марков. Той допълни, че още с встъпването си като управител е започнал да намалява дълга, като е превеждал по 50 000 лева всеки месец на дирекцията в Пловдив. “Оттогава са ни правили много проверки от Басейнова дирекция, но в нито един протокол няма записано за изтеклите разрешителни”, допълни Марков

Неочаквано обаче държавните чиновници са се активизирали през април тази година. Точно тогава избухна скандала със завишеното съдържание на уран и алфа активност в питейната вода.

“За качеството на подземните води отговаря Басейнова дирекция”, уточни шефът на водното дружество.

Той допълни, че въпреки тежката ситуация във ВиК не мисли за увеличаване на цената на питейната вода. “Ще се борим, обжалваме всички актове и глоби”, заяви Марков.

Тодор Кръшков 


19 коментара

 • 1
  Ст
  Странен
  22 -2
  11:46, 11-11-2017
  Защо да вдига цените,като тези пари ние смеси ги платили, а са изтекли по нечий джоб.
  • 63
   637282
   8 -2
   10:29, 12-11-2017
   Стархотен изказ на журналист - НАЧУКА да ти имам изказа Кръшков
 • 2
  Ва
  Вашта кожа.
  27 -6
  11:50, 11-11-2017
  Тя цената е като за петрол бе господин Марков.
  Всички се за кауша.
 • 3
  Зр
  Зрителя
  29 -8
  12:22, 11-11-2017
  Къде е сега "глобалния" Бързев да каже защо не е плащал на басейнова дирекция както се опитваше да дава акъли за урана и къде са парите събрани по негово време. Марков питай си там хората "дългогодишни специалисти" и пенсионери къде гледат че не подновяват разрешителнителните навреме и изобщо каква я вършат по цял ден освен да плетат интриги и като нямат отговор...........марш от кораба.
  • Бр
   бря, бря
   4 -5
   14:31, 13-11-2017
   Зрител, спри се вече, докато беше във ВиК бая далаверки направи а и сега чрез селски район продължаваш. Марков може и да не се е усетил, че му пробутвате автоматизации, които са ненужни, но твоите коментарии наистина са ненужни. Карай си там в Неохима.
 • 4
  Не
  Недоволен
  19 -4
  12:56, 11-11-2017
  Какво повишение на цената на водата...заради урана в нея...или калта и боклуците които текат от чешмите ни...не стига че най-скъпата вода плащаме от години...а и още да я увеличат! Рекетират ни пo законен начин...и всички мълчим!
 • 5
  Да
  Дани
  29 -1
  13:17, 11-11-2017
  ВиК нали имате договор с Таня Захариева за адвокатси услуги за хиляди левове всеки месец се плащат от нашите пари. Тя какво прави изобщо
 • 6
  Ма
  Марков няма вина
  20 -8
  15:00, 11-11-2017
  Това са стари работи. Марков не може да е виновен за това. Предишни управители на В и К трябва да отговарят защо са затлачени документите. Ха да видим кой ще излезе виновен - Бързев или някое друго по интересно име. Акъла ми не го побира какво прави точно държавата.В и К Хасково е доста зле финансово. Имат огромни проблеми с изтичането на водата - 70% изтича безвъзвратно заради стари тръби и неоправена мрежа. Пари те самите нямат и няма как да имат.Ако не се направи голям проект и няма пари от Европа нищо не може да се направи.Колкото и да иска ръководството на В и К само не може да се справи с този проблем.И при това положение каквито и глоби да им пускат от басейнова дирекция тая си е - В и К едвам дишат. Защо се прави това не е ясно. По добре да намерят пари за ремонт на остарялата вик мрежа, а не да ги глобяват още и още.
 • 7
  78
  7878788888..............
  16 -4
  16:00, 11-11-2017
  Две държавни администрации спали дълбок зимен сън. Събудили се и започнали да си ги мерят...... Едните налагат глоби, другите водят дела..... накрая "дебилните" хасковлии плащат вода за 3 лв/ куб м, хем скъпа, хем с уран......Това са управленци в действие! Да им се радваш, че и в медиите се жалват, вместо да си вършат работата. Г-н Марков, какво стана с подмяната на канализацията в града?
 • 8
  Ге
  Георги
  17 -4
  19:04, 11-11-2017
  Господин Марков пишите 4е ние не продаваме петрол а продаваме вода каква е сената на кубик вода в гр,Хасково 1,90,2,00лв лие сената на петрола е 1,98,2,00лева /Господин Марков Хасковската вода е 3,00 лева на кубик вие не продавате петрол оба4е вашата вода по скъп от петрола
 • 9
  Се
  Селтак
  8 -9
  20:13, 11-11-2017
  Марков не е виновен! Прочетете статията! Помислете защо сега! Това момче е добро, но е заварило голям батак!
 • 10
  По некадърен директор тази фирма не е имала! Мрънкаш и не разбиращ човечец, който ни държи без вода ... Не издържаме този терорист за града и гражданите.
  Там си сложен господинчо от герб за да решаваш проблемите на водоснабдяването не да ревеш като девица ! Спри се вече !
 • 11
  Не
  Незапознат
  3 0
  23:25, 11-11-2017
  “За качеството на подземните води отговаря басейнова дирекция”.Казаното от вас господин Марков дали е така не знам но ако е така какво чакате?Заяжте се и вие за завишеното съдържание на уран и алфа активност в питейната вода.Какво му е толкова чудното че след този скандал са се активизирали? Може би вие сте чуден управител на водно дружество.Нямате ли юристи или адвокати там?Искат да им се плати колкото се по бързо точно заради тези боклуци които са във водата.Затова са се размърдали и ви притискат държавническите плъхове.Независимо дали са виновни или не за каквото и да е замърсяване това може да е довод за отлагане на плащания или пък защо не и евентуална санкция към тяхна страна щом за некачествен продукт така да се каже са ви снабдили и от там вие пък сте го препратили към всички нас.Предполагам че ще има и други вариации и от двете страни но точно това е работата на адвокатите!Да отлагат постоянно за нови доказателства и различни мнения до тогава докато в един момент стане Параграф 22.Та нали точно от тази бюрократична система която не винаги владее разумът са възползват умните?Възползвайте се и вие.Освен разбира се ако не искате да докарате до фалит дружеството и да излезете невинен оправдавайки се с предишното ръководство.Впрочем ще ме светне ли някой какво ще стане ако ВИК Хасково обяви фалит?Все пак колкото малко да сме и каквито и мизерници да сме останали не може град да остане без водно разпределително дружество.Може би от това трябва да се тръгне.Кой ще загуби и кой ще спечели от това.По точно кои.Губещите винаги са едни и същи.
 • 12
  Ке
  Келеш
  6 -6
  08:35, 12-11-2017
  Кой скри за урана и не каза на хасковлии! Кой е виновния за този геноцид срещу населението, което ползва замърсената вода?????? Защо мълчите марков????? Това което извършихтене на съгражданите си нека Ви се върне на вас и семейство ви.
 • 13
  Ха
  хасковлия
  8 -1
  10:02, 12-11-2017
  Една държавна структура иска друга държавна структура да й плаща. Вадим пари от единия джоб и ги слагаме в другия. Шантава работа.
 • 14
  Ма
  математик
  7 0
  14:28, 12-11-2017
  Пообъркал си, Георги, мерните единици - петрола/бензина ни го продават на литър, а водата на кубичен метър, а 1куб.м съдържа 1000л. Не се заяждам, само опреснявам школските знаия.
 • 15
  Jo
  John
  4 -3
  17:05, 12-11-2017
  марков, като си толкова кадърен кажи защо уби бактериите в пречиствателната станция, която вече може да се нарече хвостохранилище, сега ще ти го начукат при всяка проверка и ще плащаш на басейнова дирекция водата умножена по четири, видими резултати!
 • 16
  От
  от ВК.
  10 -1
  17:42, 12-11-2017
  Чакйте нещо не разбирам за юриста ,това еда и съща ли Захариева,която е юрист в болницата,на ГЕРБ, вГазпром,сега и на ВК, Уточнете ако обичате.
 • 17
  Зр
  Зрителя до бря,бря
  4 -1
  00:36, 14-11-2017
  Истината боли нали затова все се опитвате да разберете кой съм ама ....... ядец!!! Тъй като си от по малко паметливите пак ще кажа не съм работил никога във ВиК или на друга работа и не съм крадец и мошеник. Сам си направи извода кой и кое е излишното в коментарите тук.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Видеа по темата

Хороскоп за 11.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини