От х:

Днес в x:

Французойка смени Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Първоначално за поста генерален директор бяха издигнати девет кандидатури, но преди началото на гласуването Гватемала и Ирак оттеглиха номинациите си. В хода на надпреварата Азербайджан също се отказа. По-късно отпаднаха кандидатурите на Виетнам, Китай и Ливан. Накрая останаха само тези на Египет, Франция и Катар, но северноафриканската държава отпадна в предпоследния кръг.

Азуле обяви кандидатурата си за ръководител на ЮНЕСКО през март, но нямаше възможност да участва активно в кампанията

за избирането си преди края на мандата на предишния френски кабинет и идването на власт на Еманюел Макрон.

Бившата ръководителка на културното ведомство беше относително непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста миналата година. Преди това тя беше вторият човек във френския Национален киноцентър.

Одри Азуле е родена на 4 август 1972 г. в мароканско еврейско семейство. Нейният баща е банкерът Андре Азуле, съветник на мароканския крал Мохамед Шести и преди това на неговия баща Хасан Втори. Нейна майка е писателката Катя Брами.

Азуле завършва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Великобритания, преди да се дипломира от престижното френско Национално училище по администрация.

България пък беше избрана за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО,

съобщиха от пресцентъра на МВнР. С мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни на 9 ноември страната ни е избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за периода 2017-2021 г.

Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция. Той обсъжда и дава препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета. Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО, предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България беше член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г., припомнят от пресцентъра на МВнР.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини