От х:

Днес в x:

Инцидент в Далечния Изток причинил радиоактивния облак над Европа

Европейските власти дадоха повече подробности за облака от мистериозен радиоактивен материал, който се появи над континента миналия месец.

Устройства в Италия засекли първи радиоактивния изотоп рутений-106 на 3-ти октомври, според доклад на Френския институт за радиационна защита и ядрена безопасност. Общо 28 европейски държави забелязали радиоактивния облак.

 Многонационалната организация за пълна забрана на ядрените опити, която наблюдава тестовете с ядрени оръжия, също потвърди, че е засякла облака.

Благодарение на станциите за наблюдение и метеорологичните данни, мистериозният облак, който вече се разсея, е бил проследен до границата между Русия и Казахстан.

“Някъде в Южна Русия е, между река Волга и планината Урал”, казва директорът на Френския институт за радиационна защита и ядрена безопасност Жан-Кристоф Гариел.

Властите твърдят, че количеството на радиоактивния материал в облака над Европа е било малко и не представлява проблем за здравето и околната среда.

Модели обаче сочат, че хората в радиус от няколко километра от мястото на изтичане на радиоактивния материал – където и да е това – е трябвало да потърсят убежище и да се предпазят от възможно излагане на радиация.

“Ако това се бе случило във Франция, ние щяхме да вземем мерки за защита на населението в радиус от няколко километра.”, казва Гариел. Той добавя, че френските власти ще започнат случайни проверки на храните от региона за възможно радиоактивно замърсяване.

Рутений-106 е радиоактивен изотоп, който не се среща в природата. “Това е необичаен изотоп, не мисля, че сме го виждали след Чернобил”, казва Андерс Рингбом, директор на Шведската агенция по отбраната.

Анализи на Френския институт за радиационна защита и ядрена безопасност сочат, че рутеният не е дошъл от инцидент с ядрен реактор, а по скоро от химическа обработка на старо ядрено гориво или при производството на изотопи в медицината. Като се има предвид количеството на изтеклото вещество, вероятно случилото се е с инцидентен характер.

Няколко руски ядрени съоръжения са разположени в района, от където се е появил рутения, включително голям завод за преработка на ядрени отпадъци, извесетн като Mayak Production Association.

По време на Студената война, Mayak превръщаше ядреното гориво в материал за ядрени оръжия. През годините в завода са ставали различни инциденти, включително експлозия през 1957, сравнима с Фукушима и Чернобил.

Макар Mayak да е възможен източник на облака, за момента не съществува достатъчно информация, за да бъде свързан категорично с изтичането на радиоактивния материал. Руските власти не оспорват анализа на Гариел и колегите му, но твърдят, че нямат информация за инциденти от последните няколко месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Иг
    Игор
    3 0
    21:24, 13 ное 2017
    Руските власти населението не го имат за нищо.Колко познато - българските власти също. Какво толкова, щели да пострадат известен брой хора, много важно.
Последни новини