28 °C

Пловдивският университет и Политехниката на Шенджен откриват първия у нас китайско-български Център за професионално обучение

Двете висши училища сключват договор за обмен на кадри и опит в областта на телекомуникациите и информационните технологии, реципрочен център ще заработи догодина в побратимения на Пловдив мегаполис. Новината съобщи ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Н понеделник, 13 ноември, той и колегата му от утвърдения китайски университет проф. Синдон Джиа ще положат подписите си под договора за сътрудничество в Заседателната зала на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. След това те официално ще открият Центъра за професионално обучение на Пловдивския университет и Политехниката на Шенджен в сградата на Ректората.

Двете висши училища ще обменят добри практики и информация за най-новите изследователски достижения, ще организират лекции, лабораторни курсове, ще разменят предприемачески и културни визити. Професионалните образователни центрове ще насърчават студентския и преподавателския обмен с цел да се проучат двете образователни системи, за да се придобие по-цялостна представа за партньорската институция и да се „внедрят“ нейните постижения, посочи проф. д-р Невена Милева, зам.-ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“, която е инициатор и основен двигател на проекта. Тя допълни, че в началото на другата година се планира откриването на реципрочния център в Политехниката на Шенджен. Начинанието се осъществява със съдействието на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

„Ние знаем каква добавена стойност дава международното сътрудничество на устойчивото развитие на висшето образование. Затова Пловдивският университет участва в това учредяване, което се надяваме да засили международното измерение и на двата университета и да допринесе за цялостния им напредък“, категоричен е ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Козлуджов.

Официално за представители на Професионалните образователни центрове в двата университета са назначени проф. д-р Невена Милева и проф. Джиджън Джао, директор на международния офис на Политехниката на Шенджен.

Пловдивският университет поддържа активни международни контакти с почти всички европейски страни, САЩ и страните от Азия и Африка. Участва самостоятелно или съвместно с други европейски университети в програми на Европейския съюз и в американски и швейцарски фондове за научни изследвания. Академичната общност развива отношения и с висши училища от Европа, Русия и Близкия изток, уточни проф. Милева.

Официалното подписване на договора между двата университета ще се проведе в понеделник, 13 ноември в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, след което Центърът за професионално обучение ще бъде открит официално.

Източник: asenovgrad.net

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини