От х:

Днес в x:

Спасяването на орка, заседналa в скалите (видео)

Орките са големи. Мъжките обикновено са с дължина от 6 до 8 метра и тежат над 6 тона. Женските са по-малки, обикновено с дължина от 5 до 7 метра и тежат около 3 до 4 тона. Плуват със скорост над 30 възела (56 км / ч). Какво се случва с една женска орка, заседнала в скалите на плажа в Британска Колумбия, Канада, вижте във видеото.

Орката била забелязана от доброволците от Whalepoint - организация с нестопанска цел за изследване на китове, посветена на изследването и защитата им  по северното крайбрежие на Британска Колумбия. Проектът Whalepoint започнал преди 16 години с двама души, лодка и философията, че ако вложите сърцето и душата си в нещо, в което наистина вярвате, всичко е възможно. Предприели пътуване, за да изучат есенните и зимните движения на орките. Но то довело до това, че през 2001 изградили Cetacea Lab, изследователска станция в залива Хартли за наблюдение на китовете от земята. оттогава са станциите са се увеличили на три, а песните и уникалния социален живот на величествените китове се проучват също с лодки и акустичен мониторинг на района чрез подводна хидрофонна мрежа. 

Затова изследователите, които наблюдават и се грижат за оцеляването на нежните морски гиганти, могли да открият бедстващата орка на скалите на остров Джил .

Орките са хищни, наричат ги китове-убийци. Група орки ловували и преследвали тюлен в залива. При опит да достигне плячката, млад женски кит попаднал в скалите.

Докато доброволците от Whalepoint пристигнат на мястото, вече било невъзможно да ѝ помогнат да се върне във водата, заради отлива. Орката била в стрес, съдейки по дишането ѝ, трябва да била ужасена. Но усетила, че хората искат да ѝ помогнат и им се доверила. Накрая затворила очи и се успокоила.

Доброволците я завили с мокри платна, за да не изсъхва кожата ѝ и да не изгори на слънцето. Обливали кита с вода осем часа, докато приливът вдигне водата достатъчно, за да може орката да отплува. Тя станала герой в новините по световните медии. Природозащитниците до днес споделят видеото със спасяването и с трогателния момент в който орката се доверява на човека..

Тази история се случила преди време, но китовете и орките са още там и продължават да ловуват и пеят свите песни, а изследователите ги записват. С малко късмет, можете да ги видите и вие от камерите за наблюдение (по-долу).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини