От х:

Днес в x:

Потомък на английски ренесансов поет ще чете сихове на български в Кърджали

Британския поет  Том Филипс  ще се срещне с ученици от Езикова гимназия "Христо Ботев" в Кърджали в сряда, 15 ноември, от 14 ч. Том Филипс  преподава творческо писане в университета в Бат. Той е британски поет, преводач и драматург, един от малкото автори в света, написали книга на чужд език. Издателство "Scalino" издава негови стихотворения – "Непознати преводи" – поетична двуезична книга – на български и на английски, като оригиналите е написал на български – език, който учи от две  години. Корицата на книгата е с негов портрет, рисуван от Марина Шидерова, а оформлението е на Ива Андонова.

В първата половина на октомври авторът гостува на Американския университет в Благоевград.

Учениците биха могли да разговорят с него за каквото пожелаят и да четат някои от стихотворенията му, защото той досега е чел на български само "Прогнозата за времето". А и действително Том Филипс е първият британски поет, опитал да създава поезия на български език, заяви издателката Емилия Миразчийска.

https://www.youtube.com/watch?v=Rzu4-WjMZR4

Том Филипс е написал и пиеса за България, която поставя на сцена в Бристол. Има блог, в който публикува свои стихове по картини на художничката Марина Шидерова. През последните десет години пътува много из югоизточна Европа и Балканите и  преподава в университети.

Миналата година през август Том Филипс посещава София като резидент на 
къщата за превод и литература. През едномесечния си престой превежда две нови български пиеси, които са издадени в книга, спечелила конкурс на Министерството на културата.


В средата на септември тази година Том Филипс се мести със съпругата си Сара от Бристол в София, решени да живеят две години в любимата си България. В Кърджали той ще бъде придружен от съпругата си.

 Според родовите архиви Том Филипс е далечен потомък на един от най-големите английски ренесансови поети Филип Сидни.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини