От х:

Днес в x:

ДПС:Националистите във властта поставят под въпрос българския етнически модел

ДПС предупреди, че и днес, 28 години след началото на демократичните промени, целите на Възродителния процес продължават, макар и с други методи, а не с насилствена смяна на имената и ограничаване на правото на вероизповедание.

"10 ноември е повод да отчетем годишнина от началото на промяната в България и независимо от опитите да се неглижира, забрави или подцени, това е датата в българския календар, която дава началото на демокрацията, пазарната икономика, спазването на правата на човека, но формалното осъждане на престъпленията на комунистическия режим, включително Възродителния процес не е достатъчно, свидетели сме как остават ненаказани представители на една идеология", коментира в декларация от името на цялата парламентарна група лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него събития, свързани с Възродителния процес и "голямата екскурзия", са част от тези, довели до големия протест през ноември 1989 г.

Той обаче смята, че сега отново стои на дневен ред въпросът в каква държава искаме да живеем - с отричане на етническия модел, с включването на националистите във властта или в заедност.

"ДПС проповядва толерантност и заедност и остро се противопоставя на разрушителите на демокрацията. ДПС обръща внимание днес на ГЕРБ да почерпи поуки от историческите уроци да не затваря пътя пред европейското си развитие и да не рискува успеха на евроинтеграцията, ние не можем и няма да сме толерантни към националисти, шовинисти, радикалисти, това минира развитието ни, те сеят омраза", отсече Карадайъ.

Той припомни и ролята на ДПС в налагането на етническия модел в страната, благодарение на който не се стигна до кръвопролития като в съседните ни страни.

Според него автор на този модел е почетният председател и основател на движението Ахмед Доган.

"Мир, баланс, толерантност, диалог, съгласие, равнопоставеност и партньорство - това е моделът, той превърна България в пример за успешно решаване на междуетнически конфликти и в регион, определян като буре с барут", продължи лидерът на ДПС.

Автор: Камелия Цветанова

Dnes.bg

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2017/11/10/dps-kym-gerb-ne-riskuvaite-etnicheskiia-model-s-koito-sme-primer.358827
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини