От х:

Днес в x:

6 °C

Светът на спиритуализма се разкрива на Международен фестивал на етнографския филм в София

Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя уникалната възможност да срещнем документалисти и изследователи, които чрез презентации и филми ще ни запознаят с религиозни практики, маскарадни обреди, Темаскал церемонии и още.

Сред специалните гости на Международен фестивал на етнографския филм, който ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”, ще бъде д-р Слободан Наумович - доцент в Департамента по етнология и антропология на Белградския университет, автор на множество книги и носител на наградата за най-добро антропологично заглавие публикувано в Сърбия за 2009 г.  Освен като част от международното жури, доц. Наумович ще изнесе лекции, в които ще разберем повече за най-стария фестивал за етнографски филми на Балканите, този в Белград, а също и за културните особености и традиции в Югоизточен Банат. 

Сред гост-лекторите е и Владимир Боцев – доктор на етноложките науки и куратор-етнолог в Националния музей на Македония, който ще представи Етнографския филмов фестивал в Кратово, както и ще ни разкаже къде е пресечната точка на етнографския филм и нематериалното културно наследство. 

Същността на шаманизма като религиозно и културно явление ще бъде разгледана от изследователя Димитър Венков, който ще представи шаманските традиции в Сибир, Средна Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Магическият свят на Темаскал церемониите ще бъде разкрит по време на лекцията на Красимир Костов – изследовател и носител на  свещената лула “Чанупа”, който ще ни отведе на едно пътуване в далечни земи, представяйки ни вълнуващия свят на северноамериканските индианци.

Ще има среща с представители на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, които осъществяват научни изследвания за българския народ в контекста на културните и верските процеси в Евразийския регион от древността до наши дни. Те са подготвили презентация за родопското село Югово, което изучават повече от 20 години и от където стартира проектът “Резиденция Баба”, по който асоциацията е партньор. 

Акцентите на тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм  включвеат още много срещи с документалисти и изследователи като Матейс Ван Де Порт (Холандия), Венета Янкова (България), Горан Благоев (България), Матю Лансит (Канада), Давор Борич (Хърватия), Лиляна Шишманович (Хърватия), Хана Кайланен (Финландия) и Антье Акерман (Германия). Кои са те и с какво се занимават може да видите тук.

Фестивалът създава среда за изява и на млади хора чрез панела „Младежки визуални проекти“. Очакват ни интригуващи презентации и оригинални късометражни документални филми на тема живот, подчинен на дивото, празници и консуматорство, Хелоуин и още.  

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 ще предложи и 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр, на интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, древни ритуали и живот след смъртта. 

Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“. След прожекцията следва дискусия с авторите на филма – Ганета Сагова (режисьор на филма и създател на сп. “Осем”), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажист).

Всички мероприятия от програмата на фестивала се провеждат без вход. Пълната програма на МФЕФ 2017 можете да намерите тук.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 10.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини