28 °C

Бъдещ татуист и аерограф със стипендии по рисуване от „Комунитас“

Двама млади художници от школа „Колорит“ към читалище „Заря“ в Хасково спечелиха основни стипендии от фондация „Комунитас“. Това са деветокласничката от ПМГ Таня Борисова и осмокласникът Станислав Иванов от ПГТ „Александър Паскалев“.

Всеки от тях е преминал два етапа. В първия се правят снимки на 6 рисунки, които се изпращат по електронен път заедно с есе на тема, свързана на изкуството. Във втория етап участниците представят нови 6 рисунки, но оригинали, и минават интервю, обясни ръководителят на школата Веселина Делчева.

Таня и Станислав ще получат стипендии от по 700 лева, като с една част от сумата – 200 лева, трябва да закупят литература. Те вече бяха планирали за какво ще използват сумите. „На този етап искам да си спестя парите, тъй като мисля в бъдеще да си купя машинка за татуировки“, каза Таня. Станислав Иванов пък коментира, че професията аерограф е доста печеливша и се замисля да се захване със занаята.

За стипендиите кандидатствали още двама възпитаници на „Колорит“. Една от тях – Яна Недялкова от 10 клас, не успяла да премине втория етап. Другият участник Симеон Монев от 12 клас, отпаднал още на първия етап от надпреварата.

Двете деца са бивши стипендианти на фондацията, но този път не успяха да стигнат до финалния етап, каза Веселина Делчева. Тя допълни, че по време на заниманията в школата коментирали детайлите и полагали усилия за успехи в бъдеще. Делчева обаче допълни, че от фондацията трудно отпускали стипендии на едни и същи участници, тъй като критериите за тях били завишени.

От Хасково стипендии от фондацията са спечелили общо 12 деца в различни сфери – математика, литература, фотография и други.

Анета Кутелова


Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини