От х:

Днес в x:

6 °C

Кметът Ресми Мурад инициира подобряване на условията за изучаването на майчин език

Във връзка с възможностите зафинансиране чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство между България и Исландия, княжество Лихтенщайн и кралство Норвегия, кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати официално писмо до Министерството на образованието и науката (МОН) с предложения за участие в програмата за „Местно развитие, намаляване на бедността и ускорено включване на уязвими групи“в приоритетните области „Деца и младежи в риск“ и „Местно развитие и намаляване на бедността“.

Ресми Мурад предлага в програмната област „Деца и младежи в риск“ да има проектно финансиране за разрешаване проблемите с изучаването на майчин език (турски език), а програмната област „Приобщаване и гарантиране на правата на ромите“ да бъде разширена и допълнена с другите етнически групи и общности, за да бъдат спазени хоризонталните принципи на Европейския съюз (ЕС).

„Прилагането на делегираните бюджети ограничава финансовото осигуряване на групите по майчин език. Съществуващите проблеми, свързани с изучаването на майчин език са нормативни, финансови, организационни, ресурсни и кадрови поради, което има отлив и не се изучава в една голяма част в образователните институции. В тази връзка предлагам за насърчаване на правата и благосъстоянието на децата  и младите хора да има финансиране на проекти за подобряване на условията по изучаването на майчиния език и за осъществяване на сътрудничество между общини в ЕС, образователни институции за обмен на положителни практики и иновации. За социално-икономическото развитие на специфични географски райони да бъдат подпомагани общините за създаване  и подобряване на техническата инфраструктура и сградния фонд на предучилищните заведения, училища и за подпомагане на социално слабите семейства със стипендии за учениците“, се посочва в изпратеното писмо от кмета Мурад.

Гюнер Шукри


1 коментар

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  0 0
  10:26, 8-11-2017
  Защо не си го кажете направо - давайте ни пари да си учим децата да НЕ се чустват български граждани. Трябва ни само българският паспорт - друго не ни интересува!
  В коя държава, в Европейският съюз, има държавно финансиране, за изучаване на "майчин език" , от малцинственни групи?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 11.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини