От х:

Днес в x:

Китайските градове с икономики големи колкото тези на Гърция, Румъния и Полша

Въпреки че през последно време Китай остава далеч от двуцифрените ръстове, с които икономиката на страната нарастваше години наред, мащабите на азиатския гигант са толкова впечатляващи, че за човек е трудно да си ги представи.

Редица градове в Поднебесната империя генерират брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на този на едни от най-развитите държави в света.

В своя публикация от Business Insider посочват 31 такива населени места, като ги сравняват с икономики от различните континенти. Техният анализ е направен върху данни на платформата Visual Capitalist.

Изчисленията на база на резултатите за 2015 година показват, че най-голям БВП от китайските градове има Шанхай - 810 милиарда долара. И този обем малко по-голям от икономиката на Холандия, която към този период се изчислява на над 750 милиарда долара.

Столицата Пекин пък има икономика голяма, колкото тази на една от най-богатите европейски държави - Швейцария. Страната обаче изпреварва града с резултат от 670 милиарда долара в сравнение с 664 милиарда долара.

Трети по големина на генерирания БВП е Гуанджоу с 524 милиарда долара или близо колкото произведеното от Аржентина за 2015 година.

От Business Insider сравняват и редица икономики от Централна и Източна Европа с големите китайски мегаполиси. Така например неизвестният за много европейци Фошан е с икономика малко по-голяма от тази на Гърция или иначе казано е произвел стоки и услуги за 235 милиарда долара. Южната ни съседка пък е отчела БВП за периода в рамките на 195 милиарда долара.

Най-голямата икономика в региона Полша пък е почти колкото Тиендзин или 477,3 милиарда долара в сравнение със 478 милиарда долара.

Град Нинбо е с БВП от 233 милиарда долара и е малко по-голям от този на Чехия. Икономиката на Джънджоу от своя страна е сравнена с тази на съседна Румъния с резултат от 210 милиарда долара. Северната съседка на България е произвела стоки и услуги за малко по-малка сума - 178 милиарда долара.

Мегаполисите Чанчун и Чанджоу са генерирали БВП голямо колкото тези  Унгария и Словакия.

Град номер 31 в класацията е известният със своите казина Макао, който през 2015 година е произвел стоки и услуги за 45 милиарда долара или колкото африканската Гана. Неговата икономика е с около 5 милиарда долара по-малка от тази на България за същия период.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хаха
    4 0
    08:35, 8 ное 2017
    Всичко опира до броя на младите хора у които е потенциала и до това колко пари остават в населението.Ние сме тотално запушени и няма никакъв шанс реално да растем. В момента имаме ръст официално защото се изкарват на светло повече приходи, но това ще спре след още няколко години и ще тръгнем надолу.
Последни новини