От х:

Днес в x:

Кит белуга проговори на езика на делфините (видео)

Кит белуга бил преместен в делфинариума Коктебел в Крим през ноември 2013 г.. Преди това той бил добре социализиран с другите китове белуга в морския парк, където живеел. В Крим обаче белугата попаднал в компанията на делфини афали. Само два месеца по-късно учените били изненадани да чуят кита да подсвирква със звуци, характерни за делфините, съобщава ScienceAlert.

Учените изследват имитацията в животинското царство повече от век. Звуковата и вокалната имитация са добре познати при птиците, особено сред пеещите и папагалите. Има и данни за подобно поведение при бозайници, но са ограничени до слонове, морски бозайници и хора. Има случаи, които показват,че китоподобните могат да имитират различни сигнали и дори вокализации на други видове, ако споделят едно и също местообитание.

Ново изследване описва промените във вокалния репертоар на кита белуга, който е бил настанен с група делфини афалини. Той бързо се интегрирал в обществото на делфините в Коктебе - един възрастен самец, две възрастни женски и една млада самка, разказват изследователите Елена Панова и Александър Агафонов от Руската академия на науките в Москва. Два месеца след въвеждането му в новото съоръжение учените открили, че белугата започнала да имитира свирукането на делфините и сякаш спрял да издава някои от собствените си звуци. Това може да се разглежда като интересен феномен на вокално присъединяване към новата социална среда. Учените наричат феномена междувидова социализация. Делфините обаче сякаш не усвоили нищо от "речника" на белугата.

Изследването е публикувано в списание Animal Cognition.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини