24 °C

Праисторически шедьовър пренаписва историята на древногръцкото изкуство

На пръв поглед не изглежда впечатляващо - малък камък, с дължина 3.6 см, обвит в слой варовик.

Открит в гробницата на войн от преди 3 500 в Пилос, Гърция, камъкът съдържа далеч, по-вълнуващо съкровище. Той бе определен за най-удивителната археологическа находка.

След внимателно почистване, продължило година, изследователите се натъкнали на обработен скъпоценен камък: ахат, използван като печат върху глина или восък. Учените вече го определиха за най-доброто произведение на гръцкото праисторическо изкуство, откривано някога.

Според тях камъкът би могъл да пренапише историята на древногръцкото изкуство.

На него е изобразен войн, който победоносно забива меча си във втори враг, докато първият вече е победен и е паднал на земята. Наречен е Бойният ахат от Пилос.

Самата гробница е разкрита през 2015. Във вътрешността и е открит непокътнат микенски скелет, кръстен Воинът грифон, на артефакт, погребан заедно с него – плочка от слонова кост, върху която е изобразен грифон.

Гробницата била пълна със съкровища. Поне 1 500 предмета, включително златни пръстени, сребърни чаши, меч със златни елементи по дръжката, над 1 000 мъниста от скъпоценни камъни, бронзова броня, гребени от слонова кост, златна огърлица и над 50 печата.

Предметите разкриват една богата и дълбока култура. Голяма част от тях са с минойски произход, подсказвайки, че културния обмен между минойците и микенците е бил по-интензивен отколкото сме смятали.

Находките помогнали за разкриването на редица културни и религиозни ценности и погребални практики. Например, в гробовете не били открити артефакти от глина, което подсказва, че за боговете вероятно подходящи са били единствено металите и други ценни материали, като клонова кост.

Бойният ахат от Пилос е уникален. Изобразяването на човешкото тяло, включително мускулатурата, в толкова големи детайли, е по-характерно за класическия период на древна Гърция, 1 000 години по-късно.

Минойците създавали изкуство, на което никой не подозирал, че са способни. Уменията им в изобразяването, особено на движенията и човешката анатомия, надхвърлят нашите представи.

Уменията за създаване на толкова сложна резба изпреварили времето си. Тя е толкова прецизна, че за да се видят част от детайлите е нужна фотомикроскопия.

Експерти смятат, че гравирането вероятно е било извършено под лупа, макар до момента археолозите да не са открили никакви уголемяващи устройства от онова време.

Мистерия си остава и какво точно изобразява камъкът, макар да се смята, че става въпрос за популярна легенда от онова време.

“Вероятно това е било ценно притежание, представително за ролята на воина грифон в микенското общество. Притежателят му се е идентифицирал с героя, изобразен на печата”, казва изследователят Шари Стокър от Университета в Синсинати.

Все още не ясно кой е Воинът Грифон, но при всички положения той ще бъде запомнен заради приноса на неговото погребение към антропологията, археологията и историята на изкуството. Работата по артефактите в гробницата продължава и без съмнение учените ще се натъкнат на още изненади.

Едва ли обаче нещо би могло да се сравнява със значимостта на малкия камък.

“Печатът трябва да бъде включен в новите учебници по история на изкуството, той вероятно ще промени начинът, по който гледаме на праисторическото изкуство”, казва Стокър.


 


Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини