От х:

Днес в x:

Китайският посланик ще лобира за храните с роза Дамасцена

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу ще проучи процедурата с китайските власти и ще съдейства за включването на сорта роза Дамасцена в списъка за разрешени хранителни продукти с неядливи съставки. Ангажиментът китайският посланик пое по време на инициираната от вицепремиера Валери Симеонов среща. На нея заместник министър-председателят постави въпроса със забраната.

Темата се разгоря преди ден, когато излезе съобщение от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия , че Китай не допуска внос на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена, като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум.

Проблемът вече е поставен пред министъра на индустрията и информационните технологии на Китай Миао Уей от ръководителя на СТИВ Шанхай Костадин Джатев.

Скоро стана ясно, че през март 2010 г. Департаментът по стандарти за безопасност на храните, изследване и оценка на Националната здравна програма към Националната комисия за здраве и семейно планиране на Китайската народна република е приел и публикувал допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в Китай. Документът представлява т. нар. „положителен списък“ на традиционно неядливи субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти, уточниха от прессцентъра на Министерски съвет.

По време на срещата между Джан Хайджоу и Валери Симеонов страните изразиха обща позиция, че българските производители и търговци, изнасящи в Китай, нямат основание за безпокойство по отношение на износа на разрешените и до момента хранителни продукти, включващи съставки от роза.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини