28 °C

Откриха огромна тайнствена кухина в Хеопсовата пирамида

Огромна тайнствена кухина е открита в Хеопсовата пирамида от японски физици с помощта на мюонно сканиране, разказват самите учени в изданието Nature.

Хеопсовата пирамида е построена преди около 4500 години и се явява най-голямата от египетските пирамиди. Височината ѝ е 139 м. За разлика от повечето пирамиди от онова време, които са строени над гробници, в Хеопсовата пирамида има няколко помещения. Камерата на фараона, Камерата на царицата и Голямата галерия са открити още през IX век и са изследвани подробно през XIX в. Но въпросът, има ли други помещения в пирамидата и намира ли се фараонът в някое от тях, и до днес вълнува учени и ентусиасти.

Проведеното сканиране е част от проекта ScanPyramids, стартирал през октомври 2015 година. Целта на учените била да открият помещения в пирамидите на Хеопс и Хефрен в Гиза, както и Наклонената и Розовата пирамида в Дашур. В проекта се използват инфрачервена томография, мюонна радиография и 3D реконструкция.

Повечето от космическите лъчи, идващи от Слънцето и извън пределите на Слънчевата система, се състоят от протони. Когато високоенергийната частица влезе в атмосферата на Земята, тя ражда многобройни частици, основно пиони и мюони, които раждат други частици.

Отрицателно заредените мюони се появяват за милионна част от секундата, движат се с почти светлинна скорост и не причиняват вреда на предметите и повърхността на Земята. Така според статистиката през главата на човека прелитат няколкостотин мюона на минута. Но прелитайки през плътни обекти, мюоните губят част от своята енергия, затова с помощта на специални датчици физиците вече са се научили да намират тайни кухини зад каменни стени, във вътрешността на вулкани, в пирамидите на маите и древните египтяни.

Японските физици от Университета в Нагоя поставили мюонни детектори в Камерата на царицата – камъкът абсорбира тези частици и ако в близост до датчика има кухина, то той улавя по-голямо количество мюони. Към проверката на получените данни се присъединили още две групи изследователи. И трите екипа са единодушни, че резултатите сочат наличието на голямо помещение над Голямата галерия.

Дължината на откритата кухина е 30 метра. Тя може да е разположена както успоредно на земята, така и под ъгъл, отбелязват изследователите. Възможно е тя да е разделена на няколко по-малки помещения. Предназначението на помещението все още е неизвестно, но размерът му сочи, че то явно е играло значителна роля в гробницата.

„Шансовете да открием тайна гробница са нулеви“, смята египтологът Айдан Додсън.

Специалистите се надяват, че находката ще им позволи да разберат повече за начина на строителство на пирамидата. Възможно е, смята Додсън, древноегипетските строители, с помощта на помещението, да са искали да намалят натоварването на камъните върху тавана на Голямата галерия. Подобни решения са използвани например в пирамидата на Снофру, бащата на Хеопс. Но геологът и инженер Колин Ридър смята, че новата стая се намира прекалено далече от Голямата галерия, за да има подобно предназначение.

По думите му тя може да води в друго помещение, също както Голямата галерия води в Камерата на фараона. Египтологът Боб Бриър има трета теория. Той и преди е смятал, че Голямата галерия е била част от система противотежести, с чиято помощ строителите на пирамидата са местили гранитните блокове при строежа. Напълно е възможно новото помещение да е имало аналогично предназначени, смята той. По-рано изследователите откриха още две неизвестни досега кухини в Хеопсовата пирамида. Едната от тях се намира в северната част на пирамидата, а другата – в североизточната. Двете напомнят коридори, но не може да се каже дали те са свързани

Източник: drevnite.com


1 Коментар

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини