21 °C

Древен летящ хищник с размерите на самолет е открит в пустинята Гоби

Останките на гигантски птерозавър са открити в пустинята Гоби. Подобното на голям дракон същество е живяло преди 70 милиона години и най-вероятно е имало размах на крилете около 10 - 12 метра, пишат изследователи в Journal of Vertebrate Paleontology.

За да придобиете представа, този размах на крилете е по-голям от височината на триетажна сграда.

Съществото е от семейството Azhdarchidae, група птерозаври, които са съществували в края на периода Креда. Птерозаврите (сред тях е птеродактилът) често погрешно са смятани за динозаври. За разлика от птиците, които са вид динозаври, птерозаврите всъщност са летящи влечуги, уточнява Роузи МакКол (Rosie McCall) от IFLScience.

Въпросният екземпляр е открит във вътрешността на днешна Монголия. Въпреки че е имал криле, той е можел да ходи на четири крака. Най-вероятно малките на динозаврите са преследвали плячката си на земята. Палеонтолозите откриват пет фрагмента от кости на врата на животното през 2006 г. в регион, наречен Гурилин Цав в западно Гоби. Районът е добре известен като съкровищница на фосили, но вкаменелости на птерозаври са рядка находка. Кости на гигантския вид птерозаври преди това са откривани в Европа и Северна Америка. Новата находка доказва, че те са обитавали и територията на днешна Азия.

Изследователите са на мнение, че новата находка е на един от най-големите известни птерозаври, някога съществували, съперник по размер на сродния му Quetzalcoatlus (намерен в Тексас) и Hatzegopteryx (намерен в Румъния). Тези животни също са имали размах на крилете около 10 - 12 метра. Високи са били толкова, колкото са жирафите - около 5,5 метра.

Учените все още не са дали име на новия вид, дори още не са решили дали това е нов вид, тъй като останките са непълни. Находката обаче показва за първи път, че и в небето на Азия също някога са се реели гигантски птерозаври.

Източник: nauka.offnews.bg

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини