От х:

Днес в x:

Пучдемон освободен от съда, няма право да напуска Белгия

Каталунският лидер Карлес Пучдемон е бил освободен от съда в Брюксел. Той обаче няма право да напуска Белгия без разрешението на съда, предаде АФП.

Трябва да предостави адреса, на който се намира и да оказва пълно съдействие на властите.

Решението на съда не може да се обжалва.

 Пучдемон се предаде на полицията 15 часа по-рано. Заедно с него са и четирима бивши министри. 

В Белгия Пучдемон се намира след уволнението си от Мадрид. Там сепаратистът нае адвокат, известен като защитник на членове на баската организация ЕТА. 

Белигия обяви, че няма намерение да му предоставя убежище. Самият Пучдемон е готов да се завърне в Испания, ако му се гарнтира справедлив процес. На 3 ноември испанският съд издаде европейска заповед за арест на Пучдемон. Това стана, след като той не се яви, за да бъде разпитан по повдигнатите му обвинения за измяна, разхищение на държавни средства и преврат.

В края на октомври испанският премиер Мариано Рахой наложи пряко управление върху Каталуния. Той разпусна регионалния парламент и свика предсрочни местни избори за 21 декември.

Испанската прокуратура поиска от съдия от Върховния съд да вкара в затвора осмина от деветимата уволнени членове на каталунското правителство, които се явиха за разпит. Сред тях са вицепрезидентът, вътрешният министър, външният министър и правосъдният министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини