От х:

Днес в x:

Белгия не вижда причина да предоставя убежище на Пучдемон

Министърът на енергетиката, околната среда и устойчивото развитие на Белгия Мари-Кристин Маргем отхвърли възможността за предоставяне на убежище на бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон, тъй като няма заплаха за живота му или основание да му предоставя закрила.

Тя добави, че въпросът с предоставяне на убежище на бившия каталунски лидер ще бъде разгледан в съда, ако бъде подадена подобна молба от Пучдемон.

Министър Маргем подчерта, че белгийското правителство "в никакъв случай не трябва да се намесва в работите на суверенна страна, която функционира на демократична основа".

Вчера Карлес Пучдемон не се яви пред Върховния съд на Испания, за да отговори на въпросите на прокурорите, които образуваха наказателно производство срещу него за бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. По-късно във вчерашния ден испанската прокуратура поиска европейска заповед за арестуването му.

Белгийският адвокат на Пучдемон заяви, че бившият президент на Каталуния ще се бори срещу екстрадиция, без да се стреми към политическо убежище.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини