От х:

Днес в x:

Нови правила в съда от понеделник, чака се вълна от оправдателни присъди

Значителните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети от парламента това лято, влизат в сила от понеделник. Това ще доведе до рестарт на много наказателни дела, предупреждават юристи. Според новия НПК процеси, в които съдебното следствие не е започнало (в залата не прочетен обвинителният акт), ще трябва да започнат отначало с така нареченото разпоредително заседание. Такива дела не са малко. При тях обикновено е имало отлагания, връщане на делото на прокуратурата или други действия, при които делото остава “висящо”.

В хасковския съд например такова е делото срещу бившия шеф на митницата Тодор Караиванов, което е насрочено за следващата седмица, призовани са десетки свидетели. Поради новите правила обаче първо трябва да се проведе разпоредително заседание - с участие само на прокурора, подсъдимия и защитниците му, а вече призованите десетки свидетели ще са се разходили напразно, защото ще бъдат върнати. Такива висящи дела са немалко, а напразно призованите свидетели може да се окажат стотици.

Новият НПК въвежда срок – до разпоредителното заседание, в който делото може да бъде върнато на прокуратурата заради пропуски. След това връщането става невъзможно и съдът няма да има друг избор, освен да обяви подсъдимия за невинен, ако в хода на процеса открие такива нарушения. Това се отнася и за следващите инстанции, коментираха юристи. Според тях с основание може да се очаква истинска вълна от оправдателни присъди.

Срещу проекта за промени в НПК тази година скочиха няколко организации, сред които Съюзът на съдиите в България, както и Висшият адвокатски съвет, който пък се закани да го вкара в Конституционния съд. Според протестиращите организации депутатите изобщо не са се съобразили с техните предложения и възражения по отделни текстове.

Според вносителите на законопроекта пък промените целят да ускорят тромавите съдебни и досъдебни процедури, като въвежда срокове за отделни процесуални действия.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ви
    висящият
    9 -2
    14:32, 3 ное 2017
    Аз съм сътворение на гроб !!! Сега ще повесим корупционно....
  • 2
    Ко
    Коректор
    14 -1
    15:45, 3 ное 2017
    Абе я се консултирайте с нормални юристи преди да пишете такива глупости. Какви оправдателни присъди. Новият закон е направен не в полза на защитата, а на прокурорите. Просто въпросът с процесуалните пропуски не може да се повдига по-сетне. Няма да има оправдани, а ще има осъдени много хора в нечестни процеси. И въобще имаше време , когато трябваше да пишете по тези въпроси, а непостфактум. Сега всички сме жертви, няма да има нормално правораздаване, защото по новия НПК всеки съдия може да бъде отстранен от длъжност от прокуратурата и да се озове в ролята на обвиняем. Това гое нямало дори при режима на Сталин и Вишински....ако още мислите, че живеете в Европа, просто трябва да се освидетелствате. То само като влезеш в кое и заведение да е в България можеш да разбереш от тютюневия дим там, че сме на майната си.
    • Jo
      John
      8 0
      17:13, 3 ное 2017
      простотия до шия - защото прокурорите са некадърни им се дава поправителен!
  • 3
    Fa
    Face
    2 0
    10:29, 4 ное 2017
    Правосъдие има само за слабите в държавата за останалите всичко е връзки и пари така че каквото и да сторят пак ще е една и съща работата

Още новини

Последни новини