От х:

Днес в x:

Разселват 40 лопатари край Маджарово

Най-малко 40 елена лопатари ще бъдат разселени в района на Маджарово. Животните, които са на различна възраст са все още в заграждения. Някои от еленчетата дори са родени в заграждението, като идеята е била това да се случи, за да свикнат с мястото, разказа един от участниците в проекта Стойчо Стойчев, който е представител на Българското дружество за защита на птиците. Екологичната неправителствена организация работи по проекта за разселване на лопатари и благородни елени в Източните Родопи заедно с колегите си от Фондация "По-диви Родопи" и в тясно сътрудничество с ловно-рибарските дружинки по места. За целта е проведен и семинар, на който всичко органи свързани с контрола и опазването на видовете също са участвали, разясни Стойчев. „От една страна ловците са нашите най-верни помощници в борбата срещу бракониерите, а от друга страна поддържаме сътрудничество и с РИОСВ и Държавните горски стопанства, които пък са контролиращия орган. На семинара споделихме опита си с опазването на популации на пернати и диви животни в други райони на България. Защото механизмите по които действат бракониерите са еднакви навсякъде и действията на бракониерите в много отношения си приличат“, коментира още Стойчо Стойчев. Той посочи, че елените край Маджарово ще бъдат пуснати в естествена среда след края на ловния сезон. Той посочи, че лопатари е имало до 90-те години на миналия век и в района на Хасковските минерални бани, но видът е бил унищожен от бракониерите, които взимали на мушка животните най-вече заради месото им.

До този момент съвместно с ловните сдружения в Източните Родопи, на територията на Кърджалийска област са разселени над 50 благородни елени и над 200 елени лопатари. Работата в тази насока ще продълава, уверяват еколозите, като целта е към 2022 година в Източните Родопи да има нови популации от минимум 100 свободно

живеещи благородни елени и 300 елени лопатари.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    8 -9
    20:21, 31 окт 2017
    Бравос, а така давайте дивеча :) Знаете ли колко е вкусно еленското :)
  • 2
    Ло
    лопатара
    20 -3
    20:40, 31 окт 2017
    Самите ловци са бракониерите
  • 3
    Гн
    гн. Лопатарски
    1 0
    14:45, 1 ное 2017
    В околните дружинки от доста време се подмята списък с бракониерите в Маджаровско, в който се срещат имена на местни управници и служители на ДГС - Маджарово. Днес те пируват.

Още новини

Последни новини