От х:

Днес в x:

Apple виждат всичките ви снимки по сутиен (но не е толкова зле, колкото звучи)

Не откачайте, но вашият iPhone знае всичко за селфитата ви по бельо. Преди дни туит накара множество хора да осъзнаят, че приложението Photos разпознава сутиени и ви дава възможност да търсите снимки на тази част от дамското бельо.

Напишете думата сутиен нацяло в търсачката и там, в цялата им прелест, ще откриете доволно количество снимки на хора – може би на вас самите – по бельо.

Потребителите останаха разтревожени от откритието (“защо Apple съхраняват тези снимки!!?!!?”, пише в оригиналния туит ). В действителност се касае за функция, която iPhone предлага от поне година. Тук не става въпрос, за това някой от Apple да преглежда всичките ви снимки, за да подбере най-пикантните.

От представянето на iOS10, iPhone e способен да класифицира над 4 000 обекта и пейзажи, на база самите изображения. Можете да търсите всичко, от абак (сметало) до тиквички, без да сте обозначили дори една снимка.

Изкуственият интелект, разпознаващ обектите е обучен посредством стотици хиляди обозначени снимки и е почти безпогрешен. Той може да различи не само куче от котка, но и дакел от корги. Истинското разпознаване се извършва изцяло от самия iPhone, с помощта на уникална версия на изкуствен интелект, с която е оборудвано всяко устройство, това означава, че снимките ви по сутиен си остават поверителни – тайна между вас и Siri.

Някои от конкурентите на Apple работят по различен начин. Google например качват всички изображения, съхранени в Google Photos в собствения си облак, където всъщност се извършва разпознаването на обекти. Като цяло те се справят по-добре от Apple с тази задача, но има уловка: изображенията (анонимно и без човешка намеса) се използват за по-нататъшното развитие на изкуствения интелект.

Може би акцентът върху поверителността при Apple е причината за фурора. За разлика от Google, които се опитват да обяснят какво правят и искат разрешение за качването на снимки, Apple предпочитата да популяризират факта, че технологията "просто работи". Понякога това води до интересни моменти; тук, изглежда, резултатът е просто неприятна изненада.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини