От х:

Днес в x:

Представиха общия устройствен план на Димитровград за следващите 15 години

    Общият устройсвен план на Димимтровград бе представен пред съветниците снощи в зала "Гросето". Планът предстои да бъде гласуван на извъредна сесия на местния парламент на 1 ноември - сряда.

    "Одобрението на заданието на общия устройствен план е изключително важно и ОбС трябва със съзнание и компетентност, доколкото може да подходи към това решение", коментира председателят на местния парламент Гергана Кръстева, по чиято инициатива бе организирана срещата.

    Основните моменти в плана представи Василена Славейкова, която е управител на дружеството, изготвило документа. Тя говори за основните характеристики в него. По думите й, изготвянето му в окончателен му вид е отнело две години и половина. Съгласуван е през много институции, сред тях РИОСВ, Институт по паметниците на културата, Министерство на културата, Агенция "Пътна инфраструктура",ВиК и Електроразпределителното дружество и др.

    "Това, че е предвидена дадена устройствена зона не задължава никой от собствениците на имоти да си промени предназначението. Както и това, че дадена територия е влезнала в рамките на строителните граници не означава автоматично, че това разрешава застрояването. То става само с Подробни устройствени планове (ПУП), каза Славейкова.

    Допълни, че един общ устройствен план е редно да има хоризонт на действие 20-30 години, но е почти невъзможно един специалист да предвиди инвестиционния интерес в дадена територия за толкова дълъг период. Василена Славейкова бе на мнение, че реално плана на Димитровград би трабвало да действа следващите 15 години.

    Специалистите, изготвили плана са включили жилищни територии, смесени многофункционални зони, зони са отдих и разлечение, както и производствени зони. Навсякъде на територията на община Димитровград е предвидено разширение на гробищните паркове. Не е заложено да има промяна в териотрията на Неделен пазар. В плана на Димитровград специално място е отделено на културното наследство. С оглед бъдещо нискоетажно застояване, предвидено е разширение и за вилна зона "Габера".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини