От х:

Днес в x:

Магнити с лика на Атанас Свещаров ще получат ученици в Асеновград за Деня на будителите

600 магнита с лика на революционера и общественик Атанас Свещаров ще получат днес всички петокласници в Асеновградско. Инициативата е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общинатад по случай 1 ноември – Ден на народните будители.

Атанас Свещаров е български революционер и общественик, Ботев четник, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Прекарал е последните години от живота си в днешен Асеновград и е починал тук през 1930 г. Роден е на 23 февруари 1847 г. в серското село Горно Броди, което тогава е в Османската империя, днес Ано Вронду в Гърция. Постъпва в четата на Христо Ботев и от слизане на четата на българския бряг, при Козлодуй участва във всички сражения. След смъртта на Ботев, Атанас Свещаров, заедно с другаря си Тодор Стоянов от Неврокоп и други четници, се отправя към Средна Стара планина. След предателство, двамата заедно с още 40 четници са пленени, оковани и разкарвани по различни краища на България, Сяр, Неврокоп, София. След обща амнистия са освободени в София.

През 1913 г., след подписването на Букурещкия мирен договор, Свещаров, заедно със съпругата си Магдалина, и дъщерите Олга и Катерина, заминава за Пловдив, а по-късно за освободения Ксанти.

През 1919 г. Западна Тракия с Ксанти е окупирана от гръцката армия. Свещаров се изселва със семейството си в Станимака, където умира на 12 март 1930 г.

Атанас Свещаров е носител на три ордена, от които два „За храброст“ - сребърен и бронзов. На негово име са кръстени много улици, в различни градове на страната – в Асеновград, София, Пловдив, Гоце Делчев и други.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини