От х:

Днес в x:

Има ли бъдеще за картофите в Родопите-търсят отговорите на празник на картофа в Чепеларе

Изображение 1 от 2

    Днес в 11 часа на площад „Олимпийски“ в Чепеларе ще стартира второто издание на „Картоф Фест в Чепеларе“ , който ще продължи и утре 29 октомври 2017г. Домакините са планирали трапеза с картофени специалитети и обещават, че повечето от тях приличат на произведения на изкуството. Празникът се организира от Община Чепеларе и Националната асоциация на картофопроизводителите в България.

    Фокусът тази година е насочен върху конферентната част. Ще се засегнат няколко основни теми, засягащи българското картофопризводство, сред които: „Вредителите по картофите – икономически и карантинни“; „Български сортове картофи и опазването им“ - БАБХ И Растителна защита – Смолян, „Състояние и проблеми на сортоподдържането и семепроизводството на картофи в България“ – Институт по зеленчукови култури „Марица“.

    Основен акцент на двудневното изложение са картофопроизводителите и потенциални купувачи, един тип борса за сключване на сделки. По този начин, искрено желаем да подпомогнем българските картофопризводители да пласират продукцията си на българския пазар, а с това да ограничим използването на вносната продукция. Площад „Олимпийски“ ще бъде и мястото, където производителите ще срещнат пряко бизнеса, предлагащ препарати и техника. Конкурс в категории: „ Най-голям картоф“, „Най-висок добив“, „Иновации в картофопроизводството“. Най-малките ги очаква „Детска творителница“, ще има много състезания с картофи за малки и големи. Всичко това ще е съпроводено от фолклорна програма на местни и гостуващи състави.  

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини