От х:

Днес в x:

Успешно разделиха сиамски близначки със сраснали глави

Американски лекари успешно извършиха операция за разделяне на сиамски близнаци, които бяха със сраснали глави, съобщава сайтът на Детската болница на Филаделфия.

Операцията бе извършена преди пет месеца, но информацията за нея бе разпространена едва сега. Двете момичета се чувстват добре и продължават да се възстановяват от операцията.

"Днес Аби и Ерин Дилейни могат да седят сами, без помощта на майка си и баща си и се упражняват да се преобръщат и пълзят. Тези ежедневни действия са необикновени за близнаците момичета, защото до 6 юни те бяха свързани в главата" - пише сайтът на болницата.

Според лекарите фактически операцията се е провеждала в продължение на цялата година. През октомври 2016 г. лекарите разделят костите на черепа на момичетата и инсталират специално устройство, което движи черепите около милиметър - два на ден.

През следващите пет месеца бяха проведени още няколко операции, които бяха подготовка за окончателното разделяне. Окончателната комплексна операция продължи 11 часа и в нея взеха участие 30 специалисти.

"Това е едно от най-ранните разделяния на сиамски близнаци със сраснали глави, регистрирани някога", заяви хирургът д-р Джеси Тейлър (Jesse Taylor), един от ръководителите на мултидисциплинарния екип. "Ние знаем, че децата се лекуват по-добре и по-бързо колкото са по-млади, затова нашата цел за Ерин и Аби бе да бъдат разделени възможно най-скоро с минимален брой операции".

Видеоклипът е разказ от първа ръка за момичетата от техните родители и членовете на медицинския екип.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини