От х:

Днес в x:

На среща в Общината обсъждат проблемите на МБАЛ "Св.Екатерина"

Среща, на която за пореден път ще бъдат дискутирани проблемите на МБАЛ "Св.Екатерина" предстои да се проведе в Община Димитровград. В присъствието на кмета Иво Димов, лекари и медицински персонал ще коментират ситуацията със здравното заведение, стана ясно по време на днешната сесия на местния парламент.

Питане към кмета по темата отправи Димитър Петров от групата на БСП, който се интересуваше дали напрежението в болницата заради неизплатените заплати ще попречи на работата на здравното заведение.

Димов отговори, че създалата се ситуация не е фатална и не би трябвало това да се отрази на работата на МБАЛ. Кметът повтори думите си, че подкрепя медиците в исканията им и посочи, че в последните години Общината е подпомогнала  болницата с 1 200 000 лв. Припомни, че изработените средства ще се търсят по съдебен път от Здравната каса. Градоначалникът каза, че се обмисля и вариант за рефинансиране на банков кредит, от който болницата е изплатила около 200 000 лв. при по-нисък лихвен процент.

"Не е нормално това разделяне на здравеопазването у нас на общинско и държавно, тази реформа в сектора един път за винаги трябва да се случи. Обадиха ми се колегите кметове на Казанлък и Горна Оряховица, където болниците имат подобни проблеми с надлимитното заплащане, за да ме подкрепят", коментира Димов.

По темата думата взе и шефът на здравната комисия към местния парламент д-р Вълчо Митрушев. Той заяви, че в деня на протеста, в МБАЛ е бил свикан Мединиски съвет със завеждащите на отделения. Набелязани са били и конкретни мерки за излизане от ситуацията. Една от тях е предстоящата среща в Общината.

Според Митрушев, хората с право реагират на неизплатените в пълен размер заплати. И той бе на мнение, че цялата система с надлимитната дейност е сбъркана и положението със здравното заведение остава трудно. Колегите успяват и при тези трудни условия да работят, заяви още той.

Припомняме, че в понеделник мед.сестри и помощен персонал в МБАЛ изразиха своето недоволство от получваните в непълен размер заплати от 2015 година до сега. Тогава стана ясно, че шефът на МБАЛ д-р Матеев е подал оставка, а кметът Иво Димов заяви, че Общината ще съди Здравната каса.

Репортаж по темата - вижте тук!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Яс
    Ясна е работата
    5 0
    17:48, 26 окт 2017
    ГЕРБ негласно унищожават общинските болници.Всеки ден проблем с някоя в страната.Нищо не се решава за тях-чакат сами да загинат-пенсиониране на кадри,невъзможност да постъпят нови защото няма свестни заплати за да дойдат,вдигане на миним.заплата без да се вдигат цени на пътеки-а от къде пари тогава,неизплащане на изработеното и т.н.Целта е ясна-чакаме тихо и кротко сами да фалират.А дълговете им са минимални в сравнение с държавните,но рано или късно ще покрият техните.Как да остават млади хора в по-малките градове като няма да има болници-обезлюдяването явно е заложено в програмата на ГЕРБ
  • 2
    То
    Тоя
    4 0
    21:11, 26 окт 2017
    Явно, че здравната системата на герб е насочена към ликвидиране на общ. болници. Кмета и Митрушев да не би да са от страна на гражданите. Те изпълняват повелята на партията гроб. Всичко което е за обикновения българин ще бъде закрито. Не безизвестно е, че Митрушев е сивия кардинал в болницата и В и К. Той назначава и уволнява. Защо не беше сред протестиращите сестри и помощен персонал, които не получават заплатите си от месеци. Пука му за това. Не си знае собствеността и парите си. Как е толкова способен на частния сектор, а в общинския не. И го играе председател на комисия. Как способно уреди сина си първо като зам-кмет в общината и беше гола вода като такъв, а сега е уреден на тлъста заплата в Булгаргаз.
  • 3
    Он
    оня
    2 0
    12:09, 27 окт 2017
    гледаха сеира на болницата години наред. чакаха да стигне критичната точка за да я закрият и да си направят частна. митрушев е тарикат който забогатя на общински гръб. и кметът е такъв. хич не ги е еня че бедните и болни хора не могат да се лекуват другаде. май тоя директор на болницата не им уйдисваше и се отърваха от него.
Последни новини