От х:

Днес в x:

Забранява се пазарът на птици в Пловдивска област

 Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област. Това е една от мерките, взети на заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата беше свикана от областния управител Здравко Димитров, във връзка с констатирани огнища на болестта Инфлуенца по птиците (Птичи грип) в областите Добрич и Хасково. Целта е недопускане възникването на заболяването и приемането на превантивни мерки за предотвратяване възникване на инфлуенца /грип/ по птиците на територията на пловдивска област.

На 25.10.2017г. Заседателната зала на Областна администрация – Пловдив, се проведе заседанието под председателството на зам. областния управител инж. Димитър Керин. То включваше две основни точки: запознаване с епизоотичната обстановка в страната и обсъждане на мерките за предотвратяване на възникването и разпространяването на болестта. д-р Тодор Бенков от ОДБХ, запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в страната. Той подчерта, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, че в България, към момента, такива има само в малки стопанства в областите Хасково и Добрич и изтъкна, че щамът H5N8 не е опасен за хората. Като предпазна мярка, за неопределено време, са поставени под забрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски.

Предложени бяха мерки за превенция. Част от тях са отговорност на Главните инспектори на общини от отдел „Здравеопазване на животните”. Други се отнасят до стопаните на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди. Те не трябва да допускат излизане на птиците извън дворовете; контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. От тях се изисква да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците; Да създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици и да уведомяват незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или смъртност.

След срещата се забраняват провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област.

Предложените мерки бяха приети единoдушно. Въз основа на тях, областният управител Здравко Димитров издаде заповед, насочена към общините в областта, за тяхното прилагане.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини