От х:

Днес в x:

Пампорово остава без противопожарна служба

Въпреки положените усилия за запазване на РСПБЗН на територията на к.к. Пампорово и к.к. Боровец, те ще бъдат закрити, това заяви министър Ангелкова на работната среща в петък 20 октомври, на която присъства Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе, Марин Захариев – зам.-кмет на Община Смолян и представители на „Пампрово“ АД и „Рила“ АД /к.к. Боровец/.

Засегнатите страни общините Чепеларе, Смолян и Самоков, както и двете акционерни дружества, очакваха тази среща да доведе до положителен резултат и службите да продължат да функционират на двата курорта. Експертното мнение на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, е че курортите могат да бъдат обслужвани от съседните общини, респективно Пампорово от Чепеларе и Смолян и Боровец от община Самоков.

Едно от предложенията на министър Ангелкова е Районите служби да се финансират от туристическия данък, влизащ в хазните на двете общини. Но закона категорично казва, че те се използват целево и по предназначение. Тя даде пример с морските ни курорти, където пожарната се финансира от общините за периода на летния сезон, но тук е невъзможно подобно финансиране, защото туристическия сезон на Пампорово е целогодишен.

Така, пребиваващите туристи по родните ни зимни курорти са изложени на висок риск. Разбира се, с това казусът не се изчерпва и действията за търсене на адекватно решение няма да престанат, заяви Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини