От х:

Днес в x:

Опашки за смяна на летните гуми, масово смолянчани слагат регенерат

Масово сменяне на гумите от началото на октомври бележат сервизите и работилницети за гуми в Смолян, установи порверка на екип на СмолянБГвести.нет. Повечето водачи предпочитат да свършат тази работа навреме, за да са сигурни, че снегът няма да ги изненада, както често се случва с шофьорите от вътрешността на страната, които и при малко сняг засядат по планинските проходи заради летни или изтрити гуми.

Хората масово сменят гуми от около 20 дни и така трябва, защото температурите са под 7 градуса, а зимната гума е контактна за такива условия, за разлика от летните, коментира Иван Ангелов, управител на сервиз в областния град. За да е устойчива колата при зимни условия, грайферът трябва да е не по-малко от 4 милиметра, самото деление на „зимни“ и „летни“ гуми е съвсем условно и не съществува като определение в закона.

Специалистите категорично съветват да се използват нови гуми, но масовата практика сочи обратното-повечето „зимни“ гуми са регенерати. Шофьорите обаче слагат втора ръка гуми единствено заради финансови съображения. „Който има възможност, нова е най-доброто- те варират от 70 лв до 200 лв според производителя. Най-евтините са руски и китайски, които са под средно качество. Среден вариант са полски ,словенски и други, а скъп клас са най-добрите“, обобщава Ангелов и допълва, че това е най-добрия вариант за шофьорите в планината.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини