От х:

Днес в x:

Обучават 320 деца за първи клас, 96 от малцинствата ще учат български

    320 деца от 8 детски градини в Хасково ще бъдат обучавани по проект „Равни в старта”. Те са от подготвителни групи от 5 до 7 г.

    Целта му е да допринесе за запазването и развитието на културната идентичност на етническите малцинства и за утвърждаване на културното многообразие.

    Целта на проекта ще бъде постигната с осигуряване на равен достъп до качествено образование и адаптация на образователната среда на деца, посещаващи етнически смесени детски градини чрез допълнителни познавателни и занимателни дейности. Ще се подпомогне и приобщаването на деца от етническите малцинства чрез извънкласни дейности заедно с техни връстници от българския етнос, каза ръководителят на проекта Катя Терзиева, което е и главен експерт по образованието в община Хасково. Ще се повиши и компетентността на учителите в детските градини за работа в интеркултурна среда и използване на интерактивни и нетрадиционни методи за качествено образование.

    Малчуганите са възпитаници на забавачките – „Ян Бибиян“, „Зорница“, „Елхица“, „Слънце“, „Иглика“, „8-ми март“, „Щурче“ и „Звънче“. 96 деца от малцинствата на възраст от 5 до 7 г. пък допълнително ще изучават български език.

    Дейностите проекта, ще спомогнат за училищната готовност на деца в предучилищна възраст, за които българският език не е майчин и осигуряване на равен старт в училище.

    Дейностите по проекта се финансират по договор за безвъзмездна финансова помощ от Центъра за образователна интеграция на децата и етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Те бяха представени днес на встъпителна пресконференция в община Хасково, на която присъстваха и директорките на осемте забавачки. Времето за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

    Общата стойност на проекта е 37 096 лева.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гл
      Глупости
      1 0
      07:38, 27 окт 2017
      Излишни и напълно безпплодни напъни да се интегрират наглите тъпи ц*****, докато в същото време способни но бедни българчета не могат да си позволят учебни пособия и извънкласни занимания. Но Европа дава пари за циганите, за да ги държи в България и да не налазят в центъра на Берлин примерно. Напълно безмислен проект, по кокто едни хора ще вземат едни пари за нищо.
    Последни новини