27 °C

Община Димитровград завежда дело срещу Здравната каса

Дело срещу Здравната каса завежда Община Димитровград, за да си получи парите, които са изработени от МБАЛ "Св.Екатерина" над лимита и да се разплати с работещите. Това каза пред медиите днес кметът Иво Димов по повод недоволството на заетите в здравното заведение. На протест тази сутрин те настояваха да получат 100% от възнагражденията си, което не се е случвало от 2015 година насам.

"Подкрепям протеста на здравните работници и съм готов дори да се присъединя към тях", заяви още Иво Димов. Той допълни, че като кмет няма право да изплаща заплати в болницата, защото при проверка може да бъде подведен под съдебна отговорност.

По думите му, това което Общината може да направи е да отделя средства за капиталови разходи или временен безлихвен заем. Именно по този начин в последните 6 години болницата е получила 1 200 000 лв. Общината продължава да подпомага МБАЛ, но тези пари не достигат до хората под формата на заплати, каза Димов.

Според него, не е нормално управителят на МБАЛ в този момент да подава оставка. "Защо това се прави сега, а не преди 5 месеца, когато обяснявахме как сме стопили дълговете от 4 000 000 лв. на 1 500 000 лева и това е факт", бяха думите на кмета.

"Положението в димитровградската болница е такова, каквото е в 99% от общинските здрави заведения в страната. За съжаление здравеопазването ни е в незавидно положение. Предупреждавах многократно, че трябва да се вземат необходимите мерки, защото ще се стигне до това положение", заяви още градоначалникът..

Решението, според него е да се вземат мерки на централно ниво и да бъде увеличен лимита на Здравната каса. Темата за състоянието на общинските болници ще бъде коментирана и на среща на Националното сдружение на общините в Република България със здравния министър.


3 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини