От х:

Днес в x:

Въвеждат нов метод за лечение на инсулти в МБАЛ-Хасково

    Нов метод за лечение на исхемични мозъчни инсулти се очаква да бъде въведен в МБАЛ-Хасково. Съвсем скоро медиците в областната болница ще използват така наречената венозна тромболиза, която представлява инжекция. Организацията за лечението обаче е от особено значение, категорични са специалистите.

    В тази връзка доктори от хасковската болница преминаха обучение по време на работна среща снощи. Лектори бяха доц. Росен Калпачки д.м., началник на Клиниката по нервни болести при УМБАЛ „Света Анна” – София и д-р Ивайло Петров, началник Неврологично отделение в МБАЛ- Шумен, която е в „топ 5” по лечение на инсулти.

    Венозната тромболиза е разрешена в България през 2005 г., а година по-късно започва и прилагането й. Именно болницата в Шумен е сред пионерите в страната. Там тромболизата се прилага от 2009 г. До момента 120 пациенти сме лекували с това лечение, каза д-р Ивайло Петров. По думите му една трета от пациентите пристигали в болницата в много тежко състояние, силно инвалидизирани, но с помощта на тромболизата след около 7 дни се изправяли на крака и си тръгвали сами.

    Двамата специалисти – доц. Калпчки и д-р Петров дойдоха в Хасково да споделят опит и добри практики с колегите си в хасковската болница. На срещата присъстваха директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов, заместникът му д-р Иван Иванов, както и лекари от няколко отделения – Спешно, ОАИЛ, Нервно, Клинична лаборатория, Образна диагностика, ЦСМП, Рехабилитация и инвазионисти.  

    Според статистиката инсултът е най-честата причина за смърт в България. Така нареченият мозъчен удар покосява всеки седми-осми българин и възрастовата граница пада. „Все по-често наши пациенти са и млади хора под 40-годишна възраст. Има случаи и при младежи на по 21-22 години”, каза доц. Калпачки. Той поясни, че понякога инсултът засяга и новородени, което пък понякога причинява детски паралич.

    В голяма степен обаче инсултът засяга остарели кръвоносни съдове, в които се развива процес на атеросклероза, който ги стеснява и в тях по-лесно се образуват тромби-сиреци, които много по-лесно могат да запушат един стеснен кръвоносен съд. Когато се запуши кръвоносния съд, една част от мозъка остава без кръв, тоест инсултът означава мозъчна смърт.  

    Според специалистите първите 3 часа след поражението от инсулт са най-важни, тъй като в този период може да се приложи съвременното лечение венозна тромболиза, което представлява вещество, което разтваря тромба и се покрива по здравна каса. След 3-тия час обаче е вече късно да се поставя такава инжекция, казаха още лекарите. Важно е още при първите симптоми пациентът да тръгне към болницата и в рамките на час да бъде приложено лечението. За целта обаче е важно да се създаде изключително добра организация сред медиците, за да може да се реагира адекватно, категорични са доц. Калпачки и д-р Петров. Именно такава оргазнизация трябва да се направи и в хасковската болница и да започне прилагане на лечението.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Аб
      Абе
      2 -5
      18:32, 21 окт 2017
      "на маса" най-добре се лекува..=Хеле в Алафрангите...
      • Не
        Незапознат
        1 0
        00:03, 22 окт 2017
        Проблема не е че са на маса.Важно е когато не са на нея а на работното си място.От цялата статия последното изречение може да се каже че е най-съществено което касае всички нас като пациенти.Ще може ли изведнъж да се направи ''добра организация''?Казвам изведнъж защото според мен в последно време няма никаква.Колкото и да се опитват чрез наистина добри неща които се правят и отразяването им от медии едва ли ще могат да засенчат дезорганизацията която явно е започнала да се разпространява на всички нива носеща нищо добро за никой от която и страна да е.Гръмките думи и слова няма да разсеят страховете на болните не толкова от това че са болни а дали лечението ако влязат в тази болница вместо да ги излекува ако е възможно няма да ги умори.Колкото и добри лекари да има когато съотношението между тях и тези които са рушветчии и некадърници не е в полза на първите все повече ще разсъждават по този начин и разбира се ще дават мило и драго ако имат възможност да не се лекуват тук.Като сложим обезлюдения ни град и бягащите пациенти(клиенти) агонията на болничното ни заведение е неизбежна.Въпросът е ще се ампутира ли нещо за да се спаси тялото от смърт.
    • 2
      Ха
      хасковлийка
      4 0
      22:43, 21 окт 2017
      "Ха дано, ама надали" Методът известен от 2005- та година, в Хасково сега се обучават ? Ами те докторите от протести и кой да бъде директор, не им остава време за обучение и иновации . Кой знае колко хора са умрели до сега, на които е можело да се помогне !
    • 3
      Хо
      Хорейшо
      1 0
      22:48, 21 окт 2017
      Хайде откога чакаме тази тромбоза в Хасково. Сега пациентите идват ходейки и докато ги изследват вече не могат да станат от леглото, даже за награда някоя бяла манталитет ще се прави на важна и ще вика и се карадвам на болен и на близки. Да не говорим за абсурда след лечението да ходиш да търсиш документи и печати от различни сгради и болници.
    • 4
      Бр
      Браво
      3 0
      02:03, 22 окт 2017
      Браво! Така се спасява човешки живот и се дава шанс за възстановяване. Дано по-скоро започне да се въвежда и в Хасково.
    • 5
      Ев
      Евертъна
      1 -1
      10:01, 22 окт 2017
      Аз мисля с ДВА ХОДА напред, като кмета на Хасково Добри Беливанов, който е шахматист и ФАМИЛИЕН ПРИЯТЕЛ, каза на Бойко Борисов ФАКЮ и не служа на ГЕРБ, нито на Бойко Борисов!

      Първият кмет, който Цветан Цветанов *******, не можете да съборите е кмета на Хасково!
      ПЕДАЛИ ОТ ГЕРБ-РАША
    • 6
      Ев
      Евертъна
      1 0
      10:20, 22 окт 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      10
      100%
      0 0
      10:24, 22 окт 2017
      гаранция,като знам нивото на неврологията в Хасково и на логистиката в местната МБАЛ,че този метод няма да се въведе тук...
    Последни новини