От х:

Днес в x:

Преброени! Българите в чужбина са 1,1 млн. Преглед на печата

24 часа"

Преброени! Българите в чужбина са 1,1 млн.

Оказва се, че най-голям брой хора са напускали България, когато е имало визови ограничения, когато страната е в негативния списък на Шенген, както и при значителни трудности в трудовата миграция. Обратно, в последното десетилетие нетната миграция намалява въпреки членството в ЕС, въпреки безвизовия режим с близо 150 страни по света и свободата на движение, установяване и работа в рамките на ЕС.

Колко сме

намалели

Според анализа за целия период от 1985 до 2016 г. населението на България е намаляло с 1,85 млн. души. Според НСИ повече от половината (над 52%) от намалението се дължи на отрицателен естествен прираст (разликата между раждаемост и смъртност), а близо 48% - на нетната миграция. Близо половината от нея пък се дължи на изселването на българските турци в края на комунизма.

Между 1985 и 1992 г. населението намалява с над 461 000 души, или 5,2%, като основната причина е изселването на български турци и мюсюлмани от края на 80-те след натиск от страна на режима тогава (т.нар. голямата екскурзия 2). Цитират се данни на ООН, че към 1990 г. в Турция има 462 767 души, родени в България.

"Труд"

Предложенията за нов самолет готови през ноември

Новата процедура за избор на бъдещия изтребител за родните ВВС, който да замени руските Миг-29, идния месец може да взлезе за разглеждане в Министерски съвет.

"По отношение процедурата за избор на нов изтребител в началото на ноември трябва да има готови предложения, които да бъдат внесени в Министерски съвет. Процедурата стартира от това да се дадат нови оферти, каза вчера военният министър Красимир Каракачанов.

Междувремзенно стана ясно, че МО уточнява произхода и годността на новодоставени двигатели за изтребителите МиГ-29, за които държавата е платила близо 70 млн. лв. Това се разбра на заседанието на комисията по отбрана в парламента, на която ръководството на МО отчете изпълнението на договора с българската фирма "Авиостарт" за доставката на 10 двигатели за старите съветски изтребители.

Договорът беше сключен в края на мандата на правителството "Борисов 2" от тогавашния военен министър Николай Ненчев с пряко договаряне, като според него българската фирма трябваше да достави четири новопроизведени и шест ремонтирани двигатели РД-33, серия 2. Близо година по-късно всички двигатели са доставени, но поради това, че една от клаузите по договора не е изпълнена, двигателите няма да бъдат монтирани на самолетите. Причината е, че с двигателите не са пристигнали оригинални формуляри от производителя – руската компания РСК МиГ.

"Стандарт"

Пламен Димитров: Фалшивите болнични ще спрат с лекари в затвора

Рязането на болничните не е логична мярка, няма как да се преборим с фалшивите болнични с намаляване на правата, а със затягане на контрола, обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. "Например, лични лекари да влязат в затвора, ако изписват фалшиви болнични", допълни той.

Според него у нас при висококвалифицираните работници, например в ИТ сектора, заплатите са ниски вече. Затова се налага увеличение. "Излизаме на национален протест на 27 октомври за по-високи заплати, това иска българинът, независимо в коя сфера работи", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Монитор"

Задкулисието скри Костов, трие връзките му с КТБ

Фабриката за фалшиви новини на задкулисието най-нагло се пробва да изтрие връзките на Иван Костов с Цветан Василев и КТБ. Въпреки неоспоримите доказателства, че Командира, който лично е връчил трезора в ръцете на банкера беглец, е бил на хранилката му за благодарност в продължение на години, при представянето на най-новия продукт на машината за клевети - книгата "Държавата КТБ", днес авторите й обявиха, че не било ясно доколко Костов е свързан с банката.

"Сега"

За 3 години едва 1/3 от одобрените сгради са "безплатно" санирани

Три години след като стартира програмата за "безплатно" саниране и два месеца преди тя да приключи в този си вид, едва 1/3 от одобрените сгради са напълно завършени. Това става ясно от отчет, разпространен вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Лидери по одобрени блокове са Бургас, Благоевград и Хасково - областни градове, в някои от които напоследък избухнаха скандали за тясната връзка на саниращите фирми с властта.

"Дума"

Натискът над журналисти - богат и разнообразен

За богат и разнообразен набор от натиск над журналисти сочат данните от четвъртото онлайн проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България, посветено на свободата на медиите у нас. Както ДУМА вече писа, резултатите бяха представени във вторник. Само 4,5% от анкетираните определят свободата на словото у нас като добра, за всеки четвърти тя е задоволителна, а за близо 43 на сто тя е лоша.

Наблюдава се активизиране на богат инструментариум от заплахи, изнудване, разпространение на клевети, тормоз, чрез който политици, държавни и общински институции влияят доминиращо върху вземането на редакционните решения, констатира Илия Вълков от АЕЖ.

"Капитал дейли"

Трети опит за търг най-дългия и скъп тунел - "Железница"

Прекратената заради открити от агенцията по обществени поръчки нарушения процедура за избор на строител на най-дългия тунел в България - "Железница", отново е стартирана. В четвъртък агенция "Пътна инфраструктура" обяви нов търг за проектирането и строителство на тунела, който е част от магистрала "Струма".

Прогнозната цена остава 250 млн. лв без ДДС, както и предишния път, а самата поръчка е разделена отново на три позиции - строителство на пътя преди и след тунела, както и на самото съоръжение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    2 0
    11:20, 20 окт 2017
    Цецо цветанов че избора за самолета ще бъде политическо решение което идва да покаже новите самолети ще се управляват от политици а не от военни Вероятно управлението на новия самолет ще бъде предоставено на бойко цецо цецка караянчева менда московски делян добрев и други
Последни новини