От х:

Днес в x:

Откриха паметна плоча на поета Кръстьо Кръстев в Длъгнево

    Паметна плоча на поета и почетен гражданин на Димитровград Кръстьо Кръстев бе открита снощи в родното му село Длъгнево. Инициативата бе планувана в деня, когато той щеше да навърши 82 години.  Плочата се намира на фасадата на читалището, а част от официалната церемония бяха  председателят на ОбС Гергана Кръстева и поетесата от Хасково Ели Видева.

    За бате Кръстьо си спомни литераторът и преподавател в СУ "Любен Каравелов" Живко Русев. В словото си той подчерта, че Кръстьо Кръстев е поет от Димитровград с лирика от национална величина. Припомни, за 47-годишния творчески път на автора, издал 11 книги, последната от която - „Моят амвон“ излиза през  2015 г.

    "Всичките стихосбирки на Кръстьо Кръстев са поетични интерпретации и послания за нравствеността. Това са стихотворни откровения за същината на непредаденото приятелство. Могат да се открият и тихата радост, и задоволството от опазената въпреки изпитанията на живота мъжка дружба, дискретно поднесената похвала към приятелите за това, че са останали верни, деликатен другарски съвет да съхранят у себе си истинското, за да могат да преодолеят тегобите на битието и когато дойде времето за равносметка – да не съжаляват за “пропуснатите “ мигове на изкушения и съблазни", сподели още Живко Русев.

    Откриването бе съпътствано от рецитал по стихове на Кръстьо Кръстев в изпълнение на деца от читалището в Длъгнево. Цветя пред плочата положиха близки и приятели на поета.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини