От х:

Днес в x:

ОИЦ представи подмерки от ПРСР и процедура по ОПИК в Асеновград и Хисаря

Повече от 60 представители на общинските администрации в Асеновград и Хисаря, земеделски производители, читалищни дейци, управители на фирми и граждани присъстваха на информационните събития, организирани от ОИЦ-Пловдив в двата градd. Експертите на пловдивския информационен център представиха очакваните подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) - 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ и 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, както и процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Участниците в събитията получиха разяснения, свързани с това, че подмярка 4.1.2. е насочена към дълготрайни материални и нематериални инвестиции (закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване), които водят до подобряване на икономическата устойчивост и резултати на стопанството, дава възможност на земеделските производители да създават/презасаждат трайни насаждения (овощни градини, лозя), да изграждат/реконструират съоръжения и оборудване за съхранение на вода за напояване, включително и да изграждат/подобряват съществуващи мрежи в стопанствата. Допустими кандидати са земеделски стопани, които имат икономически размер на стопанството от 6 000 до 7 999 евро измерен в стандартен производствен обем. Сред условията е кандидатите да са получили минимум 33% от общия доход за преходната година от земеделски дейности. Приемът по подмярка 4.1.2 ще се осъществява електронно чрез системата ИСУН 2020.

Експертите на ОИЦ информираха присъстващите за подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, която се очаква да бъде отворена за кандидатстване през месец ноември, съгласно публикувана Индикативна годишна работна програма. По нея могат да кандидатстват земеделски стопани на възраст между 18 до 40 години, като икономическият размер на стопанството трябва да е в границите между 8 000 и 16 000 евро стандартен производствен обем. Общият размер на помощта е до 25 000 евро.

Присъстващите бяха запознати и с процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която се очаква да бъде отворена за кандидатстване. Заинтересованите страни бяха запознати с допустимите кандидати по процедурата, сред които юридически лица или еднолични търговци с не повече от две приключени финансови години, микро, малки или средни предприятия, независими предприятия, допустимите дейности, допустими разходи, приоритетите, които ще бъдат дават за жени предприемачи, за проекти на социални предприятия, за лица до 29 години и над 50 години, за проекти, които ще се изпълняват на територията на Северозападен регион за планиране, както и други подробности от предварителните Условия за кандидатстване.

По-подробна информация, относно условията за кандидатстване по очакваните подмерки от ПРСР и процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОПИК, може да бъде получена в офиса на ОИЦ на пл. „Централен“ №1 в Пловдив или на тел. 032/ 656 407 и 032/ 262 000.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини