От х:

Днес в x:

Кметът Емил Караиванов участва в годишната среща на местните власти

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Асеновград участва в Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ. Годишната дискусия обхваща актуални въпроси и предизвикателства пред българските общини, подписването на партньорско споразумение с Министерски съвет и други теми, свързани с развитието на електронните услуги, намаляването на административната тежест и др.

    Емил Караиванов, който е председател на КС на НСОРБ, представи позицията на общините в дискусионния форум „Общините и държавата - заедно за по-чиста околна среда”. Участие в него взеха министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на комисията по околната среда и водите към НС Ивелина Василева, кметовете на общини, председатели на общински съвети, експерти.

    В своето изложение Караиванов обобщи позициите на колегите си от останалите общини по няколко основни въпроса на тема „Необходими и планирани инициативи за подобряване на провежданите политики в сектора” както и предложенията им относно необходимостта от промяна на нормативната уредба.  

    „Предлагаме за общините, които самостоятелно изпълняват изискването за организиране на дейности по разделното събиране на масово разпространени отпадъци и изграждат подобни системи, да имат възможност да получават средства за финансиране на тези дейности от постъпленията от продуктовата такса и/или от организациите по оползотворяване.”, бе едно от предложенията, изложени от кмета Караиванов. Засегнати бяха и темите, свързани суправлението на водите и преодоляване на проблемите, касаещи безопасната експлоатация на язовирите, както и възможните решения за разширяване подкрепата от Националния доверителен еко-фонд.

    „В заключение оставам с вяра, че министерството ще подкрепи нашите предложения за нормативни изменения и заявявам готовност за съвместна работа с екипа на МОСВ за експертна подготовката на нови законови текстове, свързани с предлаганите от нас промени.”, каза кметът на Асеновград.

    По време на националния форум бе отчетен и приноса на община Асеновград, като водеща община при реализацията на мащабния и за страната ни проект „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на Асеновград с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води”.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини