От х:

Днес в x:

Властта се разбра за всичко, но не и за органа срещу корупцията. Преглед на печата

"24 Часа":

Властта се разбра за всичко, но не и за органа срещу корупцията

Властта отново не се разбра за функциите на новия антикорупционен орган и за това кой да назначава шефа му.

Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев след продължило 4 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

То бе на тема противодействието на корупцията по високите етажи на властта.

Мерки. 

"Монитор":

Погват за корупция и длъжностни лица от частния сектор

Министерството на правосъдието предлага да се разшири кръга от лицата, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления, съобщиха от ведомството. Това се предвижда да стане с промени в Наказателния кодекс, където да се разшири обхватът на понятието за ,,длъжностно лице"". Това качество ще бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция. Предвижда се тази категория лица да бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в чл. 93 от НК, като именно по този начин се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления.

Проектът за промени на НК вече е публикуван на сайта на правосъдното министерство за обществено обсъждане.

Проучване. 

"Дума":

69% от журналистите признават за натиск над колеги

За превръщането на "културата на натиска" в част от ежедневието на българския журналист алармираха вчера от Асоциацията на европейските журналисти в България. Организацията представи проучване, в което 200 колеги коментират медийната среда у нас. 69,2% са били свидетели на неправомерен натиск върху колега заради съдържанието на работата му. Илия Вълков от АЕЖ коментира, че журналистите са по-склонни да признаят за подобни случаи, когато не касаят тях. 92% от анкетираните вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление. 60% определят натиска като външен, за 65,7% той е вътрешен, 26% говорят за автоцензура. 48% отричат сами да са спирали свой материал или да отбягват обществено важна тема, десет на сто го правят редовно.

Арест. 

"Сега":

Съдът остави в ареста полицаите, задържани за дрога

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста полицейските служители от отдела за противодействие на разпространението на наркотици в столичното 7-о районно управление Александър Станев и Еджевит Осман. Съдът се позова на разпит на анонимен свидетел и на протоколи за разпознаване на двама полицаи.

На двамата са повдигнати обвинения за извършване на престъпления против обществения ред, разпространение на наркотични вещества и получаване на подкупи.

По-рано днес, по повод обвиненията срещу Станев и Осман, ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира пред БНР: "Когато полицаите помагат, задържаме полицаите, както виждате от специализираната прокуратура. Може би само ние и МВР сме службите, които не се притесняваме да предприемаме действия срещу собствените си служители, когато констатираме доказателства за такива действия."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини