От х:

Днес в x:

10 °C

80 млн. лева-приготвени за зимното почистване на пътищата

80 млн. лева са предвидени за зимно почистване на пътищата в страната, рапортува министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Имаме пари колкото са необходими. Надяваме се зимата да не е толкова тежка, за да се спести ресурс за пътни ремонти", коментира министърът.

Николай Нанков уточни, че планираните средства са за поддържане на републиканската пътна мрежа при тежки зимни условия. При по-лека зимна обстановка сумата може да бъде редуцирана до около 60 млн. лева, като икономиите ще бъдат използвани за ремонт на пътища.

„Готови сме за зимата. Доказахме това още преди две седмици след тежките снеговалежи. Имаше перфектна организация на Агенция „Пътна инфраструктура" и на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Проблемът на високите старопланински проходи "Беклемето" и на "Петрохан" не беше със снегопочистването. Пътят беше почистен до асфалт, но проблемът бе тежкият сняг, страхотен горолом. Затворихме прохода "Петрохан" за 2 дни, "Беклемето" – за един ден, но нямаше бедстващи. Над 70% от спрените автомобили бяха с летни гуми. Още от сряда предупреждавахме, че положението ще бъде тежко в старопланинските проходи. Необходимо е по-сериозно разбиране и култура на българските шофьори", коментира министър Николай Нанков.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини