От х:

Днес в x:

"Всеки момент може да избухне ядрена война"

"Достигната е критичната точка, всеки момент може да избухне ядрена война", заяви зам.-посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин-ньон. И отправи еднозначно предупреждение към Вашингтон.Заместник-посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин-ньон остро разкритикува политиката на САЩ към Пхенян. „Никоя друга страна в света не е била изложена на толкова дълготрайна и екстремна директна ядрена заплаха от САЩ", заяви той пред Комитета по разоръжаването на ООН. И добави, че е достигната критичната точка: „Във всеки един момент може да избухне ядрена война"."Ще последва ответен удар"

Според заместник-посланика, Северна Корея подкрепя усилията на ООН за ядрено разоръжаване. Но пред лицето на заплахата от САЩ неговата страна не била в състояние да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия. Дипломатът предупреди, че цялата континентална част на САЩ е в обсега на севернокорейските ракети и ако Вашингтон наруши границата, която военно се контролира от Пхенян, ще последва ответен удар. Ким Ин-ньон подчерта освен това, че тази година страната му е станала пълноценна ядрена сила, която има в арсенала си носители с различен обсег, атомна и водородна бомба, както и междуконтинентални балистични ракети."Докато не падне първата бомба"

В неделя държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън повтори, че неговата страна търси дипломатическо уреждане на конфликта със Северна Корея: "Тези дипломатически усилия ще продължат, докато не падне първата бомба", увери Тилърсън.

По този въпрос обаче външният министър и президентът Тръмп често влизат в противоречие. Така например само преди няколко дни президентът каза, че дипломатическите усилия за уреждане на конфликта били безсмислени. Вече от 25 години се водят разговори с Пхенян, подписват се споразумения и се харчат огромни суми пари, но тази стратегия не носи нищо - просто защото споразуменията се нарушават, „още преди да е изсъхнало мастилото", написа Тръмп в Туитър. „Съжалявам, но само едно нещо ще функционира", написа още Тръмп, без да уточни какво точно има предвид.

"Тотално унищожение"

В първата си реч пред ООН в края на септември Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с „тотално унищожение" - изказване, което севернокорейските медии интерпретираха като обявяване на война. А малко преди това Тръмп отправи и тази заплаха - „огън и гняв, каквито светът никога не е виждал".

Източник: http://www.dw.com/bg/

Коментари в сайта

Последни новини