От х:

Днес в x:

10 °C

В "Златаров" ограничиха ползването на мобилни телефони по време на час

 В училище „Златаров“ са взети мерки за да бъде предотвратено използването на телефони в час. Преди 2 години в Народното събрание беше гласуван текст, според който ползването на мобилни телефони по време на час от учениците се превърна в закононарушение. Наказание не е посочено. Как да се справят с този проблем е решение на всеки учител или училище чрез училищния правилник

Павлина Георгиева, педагогически съветник в училището, разказа, че през лятната ваканция са разгледали различни методи за преодоляване на този проблем и след обсъждане са се спрели на специалните джобове, ушити от плат. Те не са пионери и не са „открили топлата вода“, но са избрали най-красивия, според тях вариант в цвета на училището. Джобовете заемат малко място и не са прекалено скъпи. За да бъде ефективен методът се е изисквало и малко повече търпение и упражнен контрол. Проверки в час и проследяване на активността на учениците в социалните мрежи доказва, че ползването на мобилните телефони е напълно ограничено.

Не всички ученици са доволни от това. Някои от тях открито заявяват, че са против тази система. Тарикати са се опитали да ползват два телефона, но опитът им се е провалил. Всички ученици са съгласни с това, че когато нямат пред себе си телефон, са по-съсредоточени в час.

Имам нужда понякога да довърша започнат разговор, жалва се ученик. Друг споделя, че понякога е наложително да се обадиш на някого, но не може да се сети за „толкова важен случай“. Ученичка споделя, че телефонът ѝ е нужен само, за да следи колко минути остават от часа. Има деца, които не носят телефон. Ученичка признава, че телефонът не би я променил:.“Аз ще съм същата и ще продължа да внимавам в час“.

Учители споделят, че оставянето на телефоните в джобовете вече се е превърнало в навик. По-скоро някой може да забрави да си го вземе, отколкото да си го остави, споделя учителката Красимира Хубинова. Според нея, сега децата са по-съсредоточени по време на учебния процес.

Оставянето на мобилните телефони в джобовете се оказа добър метод за подобряване на работата в клас, но проверките и контролът го правят ефективен. Подобен опит има вече и в други училища.

Следващата задача, която училищното ръководство на СУ „Златаров“ си поставя е свеждането до минимум на сутрешните закъснения.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини