От х:

Днес в x:

Разкриха тайната на 3 200-годишен лувийски надпис

През 1878 жители на малкото турско село Бейкьой откриха варовиков фриз с височина 35 см и дължина над 2.5 метра, изпъстрен с непознати йероглифи. На учените ще са им нужни поне 70 години да разберат напълно езика, принадлежащ към групата на лувийските езици. Сега 3 200 години след създаването му, изследователите успяват да разгадаят значението на фриза.

Древният език характерен за териториите на сегашна Северна Сирия и Западна Турция изчезнал около 600 г. пр.н.е, но не и преди създаванато на фриза, който представлява най-дългия надпис с йероглифи от Бронзовата епоха. По време на откриването му, френският археолог Жорж Перо внимателно копирал надписа преди фрагментът от варовик да бъде използван за строителството на джамия.

Тези надписи и последвалите копия били изгубени до 2012 година, когато копието на Перо бе открито в дома на известния археолог Джеймс Мелаарт. Сега екип от швейцарски и немски археолози твърди, че е разгадал надписа и удивителната му история. Според Еберхарт Зангер фризът пресъздава войните, битките и инвазията на принц Муксус. Принцът от времето на Бронзовата епоха бил от царство Мира, контролирало Троя.

Някои хора вярват, че лувийците са “морските хора”, за които се смята, че сложили край на Новото египетско царство. Зангер прави още по-смело предположение, като твърди че е възможно те да са допринесли за упадъка на суперсилите от Бронозвота епоха, след като дали началото на серия конфликти, известни като Нулева Световна война.

При наличието на едва дведесетина души в света, които могат да четат на лувийски и 2.5-метровия фриз е истинско постижение, че историята му е преведена. “Според надписа лувийци от Западна Азия допринесли решително за така наречената инвазия на морските хора и по този начин сложили край на Бронзовата епоха в Източното Средиземноморие”, обяснява Зангер.

Някои учени са скептично настроени към находките, посочвайки факта, че екипът работи с копие с неустановен произход, който може и да е фалшификат. Други твърдят, че би било трудно да се фалшифицира толкова дълъг надпис, особено като се има предвид, че самия Мелаарт не е разбирал лувийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    4 -1
    11:58, 21 окт 2017
    Артефакт на 3200 г. използван за строеж на джамия?!? Аборигени.
    • Ma
      MAAVI PARA
      1 -1
      15:21, 23 окт 2017
      ДА бе представяш ли си аборигени то4но като каурите, нема да изпратят този камък през 1878 г , за градежа на орфейската църква ами джамия са строили,., БРЕЕЕЙ , БАУЕР ФАКЮ
Последни новини