От х:

Днес в x:

Англичанин изучава тайните на пчеларството в Хасково

    25-годишният лондончанин Дейвид Хардинг изучава тайните на пчеларството в Хасково. Той е тук със своя приятел Живко Тодоров, който от 17 години живее на Острова. Живко е внук на един от запалените пчелари в Хасково – Тилко Русев, и пласира в Англия екологогичен български мед.

    Дейвид се заразил по пчеларството покрай приятелството си с Живко, макар че още от малък се захласвал по пчелите. Колкото и странно да звучи, в близост до дома му в централен Лондон имало ферма, в която бил разположен и пчелин.

    Тилко Русев пък е щастлив, че внукът му Живко се е запалил по пчеларството и ще продължи да развива пчелина му.

    “След като се запалих, преди три години реших да си хвана рояк. Много хора ме разубеждаваха, като ми обясняваха, че това е почти невъзможно за новак в занаята. Но един ден, докато ремонтирах стари кошери, усетих как точно зад гърба ми накаца рояк пчели. Една дори кацна на устната ми. Тогава разбрах, че това е знак”, разказва Живко.

    Младежът се е заел да помага на дядо си в пчелина и всяка година прекарва по няколко месеца в Хасково. “Преди три години тук имаше 10 кошера, сега са 50. Още 10 имам и в Бяла река”.

    Живко продава в Англия меда, добиван в Хасково. “В магазините в Англия няма чист мед. В продукта има между 5 и 8 процента мед, останалото са различни добавки. Когато давам на клиенти англичани да опитат от нашия мед, те изпадат в потрес: “Досега какво сме яли?”. Вкусът е съвсем различен”.

    В магазините на Острова бурканче мед върви по около 3 паунда. Чистият български мед пък се продава на цени, тръгващи от 15 паунда. “Има и мед, който струва по 50 паунда за бурканче от 300 грама”, обяснява Живко.

    Дядо и внук посвещават в тайните на пчеларството госта си Дейвид, който е прилежен ученик и с удоволствие попива опита им. От днес те зазимяват кошерите в пчелина край Хасково, забулени с мрежи. Живко казва, че предпочита да навлиза в пчелина без да слага маската, макар все пак да му е подръка. “Пчелите усещат. Когато си добронамерен и внимаваш да не настъпиш някоя или да разбуташ кошера, няма да те ужилят”, казва младият пчелар.

    Той е амбициран да създаде пчелин и в Англия, въпреки по-влажният климат там.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Фи
      филанкишията
      9 -9
      16:17, 16 окт 2017
      Кръшков какво ще кажеш---в Англия в меда имало само 5 -8 процента МЕД А ние глупаците им се възхищавамеи на тияТАРИКАТИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ и им лижем задниците начело с ------- Добре че живяхме 45 г в лошия и противен СОЦИАЛИЗЪМ и сме се хранили с ИСТИНСКИ ХРАНИ Не само меда а и ред други храни ни пробутват АТЛАНТИЦИТЕ -нали сме втора категория хора
    • 2
      Не
      Незапознат
      14 -2
      16:44, 16 окт 2017
      Българите гонят пачката в Англия.Англичаните гонят пчелите в България.Брей да му се не види и свят!
    • 3
      Ке
      кенанец
      2 0
      16:57, 18 окт 2017
      Тва с меда е много хубаво, но защо бай Тилко води война с комшията си Веселин Белевски ?
      • 12
        123
        2 0
        23:26, 19 окт 2017
        Бай Тилко с кого НЕ води война?
    • 4
      Са
      Савчето
      3 0
      13:42, 20 окт 2017
      Евалла на Живко,много добре го познавам. Само напред Живко и успех
    • 5
      Бя
      Бяла река
      2 0
      23:03, 20 окт 2017
      Живко е страхотен.Един винаги усмихнат млад мъж ,любимец и на ц***** и на българи.
    • 6
      Ve
      verato
      4 0
      08:59, 21 окт 2017
      Нищо против нямам това младо момче да гледа пчели и добива мед,Ама дано не се научи от табаетите на дядо си Тилко Русев,Вижал съм го да бае над меда,
    Последни новини