От х:

Днес в x:

Струпване на военна сила по границата на Русия с НАТО

Министерството на отбраната на Русия съобщи за значителна концентрациа на войски на НАТО в Прибалтика и Полша, прехвърлени там през последния месец.

В Полша "тихомълком" е пристигнала Втора бронетанкова бригада на САЩ, която е била разположена в района на населените места Болеславец, Дравско-Поморск, Торун, Сквежина и Жаган. Това съобщава за руски медии официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, 

По неговите думи в Полша продължава да се намира Трета бронетанкова бригада - 87 танка M1A1 Abrams, тежки самоходни гаубици M109 Paladin, 144 БМП Bradley и няколкостотин единици техника.

"Де факто в Полаша и Прибалтика сега е разположена не бригада, а механизиранн дивизия на ВС на САЩ, където за два часа може да бъде прехвърле подготвеният личен състав от най-близката американска база в Европа Рамщайн", цитира думите на топ военни РБК.

Повод за прехвърлянето на американски подразделения в Полша станала "истерията за руска заплаха по време на руско-белоруските учения "Запад-2017". Конашенков отбелязва, че след края на ученията "истерията в Източна Европа се сменила със затишие и амнезия".

Ученията "Запад-2017" предизвикаха тревога в Полша, Естония, Латвия и Украйна. Те се проведоха от 14 до 20 септември с 13 хил. руски и белоруски военнослужещи, около 70 самолети и вертолети, до 680 единици бойна техника, в това число 250 танка, до 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, десет кораба.

Междувременно руското Министерство на отбраната публикува фикалния отчет за следващо съвместно учние с Беларус. То се е състояло в псковска област (гранична с Естония, Латвия и Беларус) от 28 септември до 12 октомври. Белоруската техника разположена там се товари на военни влакови ешалони за връщате в страната си. 

В тактическото учение съвместно със спец силите на Беларус участвали около 1000 военнослужещи и били задействани е 200 единици бойна и спецтехника - БТР-80, мобилни зенитно-артиллерийски комплекси (МЗАК), миномети калибър 82 мм и 135 мм, преносими ПТРК "Конкурс" и още специална техника и оръжия.

Руските подразделения използвали бойни машини БМД-2 с оръдия, самоходни артилерийски оръдия "Нона" калибър 120 мм, снайперско оръжие, средства за въздушно разузнаване, автоматичное и динамо-реактивно оръжие.

Пак на 12 октомври руското военно министерство съобщава за тренировъчни скокове на 250 военнослужещи от десантно-щурмовия и разузнавателно-десантния батальони от Балтийския флотв Калининградска област. Те тренират десант в пълно бойно снаряжение и с щатно оръжие. Практическото лятно обучение по парашутни десанти ще продължи до края на ноември.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини