От х:

Днес в x:

11 °C

Нова апаратура в МБАЛ-Хасково намалява детската смъртност

    МБАЛ-Хасково получи нова апаратура за новородени. Доставени са инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца, инкубатор за специални грижи за новородени, транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца, две инфузионни помпи, монитор за основни жизнени функции с пулсоксиметър и лампа за фототерапия.

    Високотехнологичното медицинско оборудване е закупено и доставено в хасковската болница по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“. Той се изпълнява от Министерство на здравеопазването и се осъществява чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Фнансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014) и Норвежкия финансов механизъм (2009-2014).

    Основната му цел е да допринесе за намаляване броя на децата с вродени заболявания и снижаване до минимум детската смъртност в страната. Дейностите по проекта са насочени към подобряване качеството на пренатална диагностика, за да се намалят съществуващите регионални различия в качеството чрез предоставяне на високотехнологично медицинско оборудване и обучение на медицински специалисти в областта на феталната морфология във всяка от 28-те области в България. Също така и подобряване качеството на неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията за неонатални грижи в страната.

    В изпълнение на проекта четирима от специалистите по акушерство и гинекология от „МБАЛ-Хасково“ в момента преминават обучение в областта на феталната морфология. В обмена на добри практики вземат участие и двама експерти по ултразвук в акушерството от Норвегия.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      12
      123
      13 0
      18:21, 12 окт 2017
      Браво! Нека да се случват и добри неща в този град.
      • Не
        Незапознат
        0 -1
        23:09, 13 окт 2017
        Новата апаратура в МБАЛ-Хасково ще намалява детската смъртност на циганск@та популация.Тези добри неща които се случват със закъснение в нашият град едва ли ще спрат тези които имат средствата да родят другаде.
    • 2
      Га
      Гаро
      3 -3
      18:38, 12 окт 2017
      Това е ,,Кувьоз",не е люпилня за черни пиленца инкубатор....
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      1 0
      13:01, 14 окт 2017
      **** пак е цензурирала.......................Ей ,че лоша жена!
    Последни новини