20 °C

Нова апаратура в МБАЛ-Хасково намалява детската смъртност

МБАЛ-Хасково получи нова апаратура за новородени. Доставени са инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца, инкубатор за специални грижи за новородени, транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца, две инфузионни помпи, монитор за основни жизнени функции с пулсоксиметър и лампа за фототерапия.

Високотехнологичното медицинско оборудване е закупено и доставено в хасковската болница по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“. Той се изпълнява от Министерство на здравеопазването и се осъществява чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Фнансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014) и Норвежкия финансов механизъм (2009-2014).

Основната му цел е да допринесе за намаляване броя на децата с вродени заболявания и снижаване до минимум детската смъртност в страната. Дейностите по проекта са насочени към подобряване качеството на пренатална диагностика, за да се намалят съществуващите регионални различия в качеството чрез предоставяне на високотехнологично медицинско оборудване и обучение на медицински специалисти в областта на феталната морфология във всяка от 28-те области в България. Също така и подобряване качеството на неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията за неонатални грижи в страната.

В изпълнение на проекта четирима от специалистите по акушерство и гинекология от „МБАЛ-Хасково“ в момента преминават обучение в областта на феталната морфология. В обмена на добри практики вземат участие и двама експерти по ултразвук в акушерството от Норвегия.

Haskovo.net


4 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини