От х:

Днес в x:

Прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна

Софийска градска прокуратура бе сезирана от вицепремиера Валери Симеонов, с твърдения, че на 2 юни т. г. по време на участие в предаване на БТВ, Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространява информация и снимки на инженерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток. Според подателя на сигнала на 7 юни, при свое участие в предаване по Нова телевизия, г-жа Елена Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от ИВС в Област Хасково е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.

СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т. ч. риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД „Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др.

След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер.

 Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017 г – заседание на НС;

Информацията за ИВС и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини