От х:

Днес в x:

Глад за медици, 14 села без лекари

14 села в Хасковска област нямат общопрактикуващи лекари, съобщи директорът на дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ д-р Таня Николова. Тя уточни, че 9 села пък се обслужват от медици като втори адрес.

Най-много свободни лекарски практики има в община Хасково – в селата Малево, Тракиец и Брягово. С втори адрес са Войводово, Мандра, Големанци и Николово.

В община Ивайловград от много време има едно свободно място за джипи в село Железино. В общината има само двама медици, които обгрижват около 6000 души население, като за всеки един от тях се падат по около 3000 човека. Надяваме се, че колегите се справят, защото нямаме оплакване в тази посока, каза д-р Николова.

В общините Димитровград, Маджарово и Минерални бани няма незаети лекарски практики. В община Свиленград незаети са Капитан Андреево и Райкова могила. В Симеоновград – село Троян. Стамболово – село Силен, В Тополовград – селата Устрем и Радовец не са заети, в Харманли – селата Българин, Черепово и Бисер.

В областта има общо 134 джипита, на които средно се пада по 1764 пациенти.

„Нямаме досега сигнали за труден или отказан достъп до лекарска помощ. Тези пациенти са обхванати от съседните лекарски практики“, каза д-р Николова. Тя поясни, че няма свободни лекари и в последните години няма медици, които да се интересуват къде биха могли да се регистрират.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Георгиев
    11 -1
    18:37, 11 окт 2017
    Бийте лекарите и не им плащайте,но бай Тодор чекракчията вече почина.До София и Пловдив не всеки може да отиде пък и там цените са сериозни.Така ,че дерзайте хасковлии!
    • Ха
      Хасковлия
      1 -2
      12:45, 12 окт 2017
      Остана Иван Димитров до реката - племенник на бай Тодор Чекракчията. Разправят, че също бил добър!
Последни новини