От х:

Днес в x:

Безработните със средства за наем, детска градина и интернет при работа в друго населено място

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от населеното място, в което са регистрирани по настоящ адрес, ще получават средства за покриване на разходите си за наем на жилище, както и за такси за детска ясла и градина, пари ще им бъдат отпускани и за интернет. Решението за промените в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта е с днешна дата на Министерски съвет. За да се възползват от тази възможности обаче трябва да бъде представен трудов договор, освен това към работното си място трябва да са били насочени от бюро по труда. Друго условие за получаване на помощните средства е тези, които искат да се възползват от тях да сменят настоящия си или постоянен адрес в населеното място, в което вече са си намерили работа.

Пари за наем ще се отпускат само на хората, които не притежават имот в населеното място, в което са се преместили. Средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца. А размерът ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта. За 2017 г. в него е предвидено помощта да е до 200 лв. на месец. Средствата ще се получават след представянето на документи за направените разходи.

С друга промяна в правилника се регламентира редът, по който Областните комисии по заетост ще правят проучвания за потребностите на работодателите от региона от работна сила. Изследванията ще се правят два пъти годишно. Информацията ще се използва за подобряване на посредническите услуги по заетостта, както и за подобряване на процеса на взаимодействие между държавата и бизнеса при планиране на обучения и реализиране на мерки за насърчаване на заетостта.

За улесняване на достъпа до посредническите услуги се предвижда търсещите работа лица да могат да ползват тези услуги във всяко бюро по труда, независимо от адреса на регистрацията си. Ще отпадне санкцията за прекратяване на регистрацията като безработен, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“, без да уведомят за това.

Разширява се групата на лицата, които ще могат да ползват средства за ежедневни транспортни разходи за пътувания до местоработата и обратно или за транспортни разходи за представяне пред работодател за наемане на работа. Промените предвиждат средствата да се предоставят и на лица, сключили трудов договор за срок по-малък от 6 месеца.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини